Влиза в сила таванът на цената на ЕС върху руския петрол

09:00, 05 дек 22 / Свят 25 1832 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От днес влиза в сила таванът на цената на ЕС върху руския нефт от 60 долара за барел. Тази цена няма да остане фиксирана и ще се преразглежда на всеки два месеца, като първият преглед е насрочен за средата на януари.

Промените ще изискват единодушно решение от всички членове на ЕС. Таванът на цената ще бъде определян всеки път на ниво, което е с 5 % по-ниско от пазарната цена, изчислена въз основа на данни от Международната агенция по енергетика, пише БГНЕС.

Таванът на цените надгражда по-строгата директна забрана на ЕС за закупуване на руски морски суров петрол, която също влиза в сила от днес. България получи дерогация от новото ембарго за внос на руски морски петрол, като фактор за това бе географското й положение. За срок до 31 декември 2024 г. се разрешават закупуването, вносът или трансферът на суров петрол, превозван по море, и на петролни продукти от Русия към България. Изключения от забраната също получиха и Унгария, Словакия и Чехия, които получават суровината по тръбопровод, пише БТА.

Алиансът ОПЕК+ се срещна на 4 декември преди влизането в сила на горепосочените ограничения. Беше постигнато съгласие да се запазят настоящите квоти за производство на петрол. Руският заместник министър-председател Александър Новак коментира решението и предстоящото ембарго, като заяви, че Русия няма да приеме таван на цените на петрола, дори ако се наложи да намали производството. Той добави, че подобни ограничения са намеса в пазарните инструменти, а Русия е готова да работи само с онези потребители, които ще работят при пазарни условия.

От страните от ОПЕК+ никой все още не е коментирал тези действия на Запада във връзка със съдбата на петролното споразумение. Но в началото на октомври саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман заяви, че ОПЕК+ не знае какво ще се случи с европейското ембарго върху руския петрол и неговия ценови таван, кой ще го подкрепи и как ще реагира пазарът.

В деня на вземането на решението за таван на цената на руския петрол високопоставен европейски източник в Брюксел заяви, че въвеждането на тавана ще има положителен ефект както върху световните пазари, така и върху инфлацията.

Той също така уверява, че регулираният таван, според ЕС, ще позволи продължаването на доставките на руски петрол на цена, по-ниска от пазарната.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама