Лусаил - лего градът на боговете и със сигурност едно от най-странните места на земята.

16:30, 04 дек 22 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Източник: The Guardian

Световното първенство по футбол постави Катар в центъра на глобалното внимание. Повечето теми, които се коментират около домакините на Мондиала нямат нищо общо с футбола и по всяка вероятност ще доведат до определени промени, но една много сериозна екзистенциална заплаха налага радикални и цялостни промени в тази част на света. Много симулации на климатичните промени показват, че през 2070-та г. условията в Катар няма да са подходящи за живот на хора!

Моля, Какво?!

Катар е разположен между две морета, лишен е от зелени, растителни масиви и се затопля с притеснително висока скорост. В същото време Катар отделя повече въглеродни емисии на глава от населението от която и да било друга нация на планетата. Тук буквално жителите стоят върху планина от злато и в същото време постоянно си гризат краката.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какъв е отговорът на евентуалния край на света?

Очевидно е строежът на цели нови градове или дори провинции! Добре дошли в Лусаил - лего градът на боговете, домакин на последните три седмици на световното първенство по футбол и със сигурност едно от най-странните места на земята.

Според много посетители, Лусаил е пластмасов град построен за въображаеми (за момента) жители на стойност 45 милиарда долара (до  момента). Градът на бъдещето  е изцяло новоизграден, в който има реплика на Площад Вандом, нещо като фалшив Беверли Хилс (който все още се строи), фалшив Шанз-Елизе, фалшив Римини, както и два огромни центрове за развлечение, единият от които все още не се знае кога ще бъде завършен. За сметка на това е завършена климатичната инсталация, която охлажда уличните настилки и дори е обект на упреци, че на моменти е твърде силна и предизвиква дискомфорт сред някой от капризните посетители…

Гостите на световното първенство могат свободно да се разхождат само в предварително одобрени зони, което допълнително подчертава усещането, че Лусаил е опит за създаване на нещо като изкуствен, изолиран и перфектен свят, който събира само най-доброто от глобалните  забележителности…

Лосаил предлага на заможните хора по света да закупят недвижими имоти, в повечето случаи с лизингови условия за 99 години. Очаква се Лусаил да е домът на 450 000 жители, от които 250 000 ще бъдат почетни жители и 200 000 техни служители.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Много експерти обясняват домакинството на световното първенство по футбол в Катар, като следствие от реалните екзистенциални заплахи, за които стана дума в началото. Явно основната идея е Лусаил да се превърне в предпочитана новопостроена дестинация за ултра богатите, които ще се чувстват комфортно в малката арабска държава, която се радва на третите по големина в света енергийни залежи.

Футбол, спорт, инвестиции и пищна показност, която на моменти изглежда фалшиво-реална, в други - реално-фалшива, това характеризира Лусаил. Посланието към света е ясно. Добре дошли в зимната мечтана земя! Стига да можете да си го позволите, за 99 години…

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама