След 18-часов маратон: Машинното гласуване на практика е обезсмислено

09:10, 02 дек 22 / Политика 25 2202 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Малко след полунощ, след като в пленарната зала бе пуснат химнът на България, депутатите от коалиция „хартиена бюлетина“ - между ГЕРБ, БСП и ДПС, обезсмислиха машинния вот и превърнаха устройствата в принтери на хартиени бюлетини. 

В 02:54 часа в петък бе прекратено започналото в 09:00 часа в четвъртък заседание на парламента, като не се изпълни първоначалното желание на коалиция „хартиена коалиция“ целият законопроект за промени в Изборния кодекс да бъде окончателно приет. След 18-часовото заседание в пленарната зала депутатите стигнаха до малко след средата на доклада от правната комисия, пише Mediapool

Въпреки че остават още много текстове, на гласуване вече бяха подложени основните предложения. Беше решено избирателен район „Чужбина“ да не бъде премахван, но все още не е ясно дали ще остане „кух“ текст или ще заработи на практика.

В секциите ще има паравани, вместо тъмни стаички. Отхвърлена беше идеята за преброителни центрове, както и за сканиране на хартиените бюлетини, които бяха върнати в големите секции. Заявленията за разкриване на нови секции извън страната остават 40 и няма да бъдат увеличавани на 100. Съставът на ЦИК няма да бъде увеличаван от 15 на 25 и няма да се сменя след всеки парламентарен избор.  

Машинните за гласуване вече са обикновени принтери

ГЕРБ, БСП и ДПС приеха предложенията на партията на Бойко Борисов досегашните разписки от машините за гласуване да се приемат за бюлетини и данните от устройствата да се съхраняват, но да не се използват. Вече от устройствата няма да се отпечатва протокол с резултатите в края на деня. Така машините ще се превърнат в обикновен принтер за бюлетини. На последните избори ЦИК така или иначе взимаше решения да се броят 100% от разписките, но се записваха само гласовете по партии, без преференциите. Сега обаче и преференциите задължително ще трябва да се броят ръчно.

Партията на Бойко Борисов спази обещанието си и не премахна флашките с данните от машините, но съдържанието им няма да бъде публично достъпно. На практика сега достъп до тази информация ще има само, ако се заведат дела за резултатите във всяка една от всичките над 12 000 избирателни секции, подчерта съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Върнаха хартиената бюлетина окончателно

Василев, а и Божидар Божанов от „Демократична България“ се опитаха да намерят консенсусно решение, в което досегашните принтирани от машините протоколи да останат наравно с ръчното броене, за да има допълнителна конторла дали резултатите са правилно отчетени. Идеята им обаче беше отхвърлена от коалиция „хартиена бюлетина“.

На трибуната излезе Мартин Димитров от ДБ, който поиска прегласуване и се обърна към ГЕРБ, ДПС и БСП с думите: „Тройно броене предлагате вие - хартията, изрезките и трето - ще се сумират двете. Това ще бъдат най-скандалните избори в новата българска история. Какъв е смисълът да имате компютър вкъщи и да смятате на ръка?“. Трите партии обаче не се вслушаха в аргументите му и окончателно отхвърлиха идеята да има принтиран от машините протокол.

По-рано ГЕРБ, БСП и ДПС върнаха традиционните хартиени бюлетини в големите секции. Така в изборните секции ще се броят два вида бюлетини – традиционните и тези от машинния вот, а после резултатите от тях ще се събират. Освен това двата вида бюлетини, които са съвзем различни по размер няма да се разделят в отделни купчинки.

Представете си тези два вида хартия как ще изглеждат на едно място? Как ще се брои, как ще се гарантира, че някоя бюлетина от машина няма да се изгуби?“, каза Надежда Йорданова от ДБ.

От ПП и ДБ посочиха, че цялата тази ситуация с двете бюлетини е предпоставка не само за голяма забавяне в отчитането на резултатите, но и за много грешки в изборните протоколи.

Малко преди да се стигне до гласуването за превръщането на машините в принтери, на трибуната излезе Цончо Ганев от „Възраждане“, който обяви, че е минало 12 часа и иска в залата да бъде пуснат химнът на страната. „Сега ще организирам, ако няма техническа възможност, ще го пусна от телефона си“, отговори председателстващият заседанието Росен Желязков от ГЕРБ. Минути по-късно химнът прозвуча по уредбата в залата. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:16, 02 дек 22

Не само вето, но трябва да се сезира Венецианската комисия, както и нашия конституционен съд. Това не е закон, а откровена порнография. Харчат милиони за избори, за машини, за бюлетини, и после отива всичко на вятъра, защото трите мафиотски партии ГЕРБ, ДПС и БСП са решили служебно да печелят. Ще им се върне тъпкано.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама