Природният газ през декември поскъпва с близо 19%

17:17, 01 дек 22 25 2129 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за декември в размер на 146,09 лв/МВтч без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Това означава, че природният газ за този месец поскъпва с 18.76% в сравнение с ноемврийската цена от 123,01 лв./MWh.

Причината за поскъпването са високите цени на нагнетения природен газ в хранилището в Чирен и нарасналото потребление през отоплителния сезон, уточняват от енергийния регулатор.

Цената на „Газпром“ щеше да е по-висока

По-рано през деня Иван Иванов обяви пред Нова телевизия, че ако и в момента България получаваше доставки от „Газпром експорт“, то цената за декември щеше да е по-висока - над 157 лв. за мегаватчас. При това, ако смятаме към микса азерския газ, който сериозно намалява цената.

Другата новина от днес е, че според Иванов няма да се наложи промяна на цената на парното за бита след Нова година, каквато се очакваше в продължение на месеци. При всички положения обаче цената на природния газ през януари ще расте, защото в последните дни се забелязва сериозно повишение на международните борси.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама