Нови рокади в ББР: правителството уволни двама от Надзорния съвет

15:11, 01 дек 22 / Политика 25 1825 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев уволни двама от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Това са Валентин Михов и Васил Щонов, назначени по времето на предишния редовен кабинет. Причината - неупражнен контрол над Управителния съвет. 

Решението е продължение на скандала от последните дни, повдигнат от ГЕРБ. Партията твърди, че ББР е ощетена с 1 млн. лв., заради неосъществена облигационна емисия за рефинансиране на съществуващи задължения на банката. Въпреки че емисията е провалена, консултантските договори по нея са платени и именно те са в размер на 1 млн. лв. Днес министър Пулев е взел решението именно във връзка с тази информация, пише „Клуб Z“

В мотивите към решението за освобождение пише, че решението за емисията е взето от Управителния съвет на 19 октомври на 2021 година и два дни по-късно то е одобрено от Надзорния съвет. Крайното решение обаче трябва да бъде одобрено от ресорния министър, който е и принципал на банката. Такова разрешение не е получено от тогавашната министърка Даниела Везиева, нито от наследника ѝ Даниел Лорер

„Именно липсата на разрешението на министъра за облигацията е трябвало да даде повод да се упражни контрол от страна на надзорния съвет над управителния съвет и да не се допуска продължаване на подготовката на облигацията. Управителният съвет не е следвало да пристъпва към следващи действия по облигацията, но въпреки това той е ангажирал банки и консултанти и е позволил разход в размер на 929 856 лв., направен между януари 2022 г., когато се ангажират банките по сделката, до ноември 2022 г., когато УС взима решението за прекратяването на облигацията, но и то не е потвърдено от новия Надзорен съвет, назначен от министър Пулев“, пише още в мотивите. 

В мотивите допълнително се посочва, че министър Пулев, чрез новоназначения през ноември 2022 г. надзорен съвет, многократно е изисквал от Банката да предостави решението на едноличния собственик на капитала за емитиране на облигационна емисия, но такова решение не е предоставено, а в деловодната система на Министерство на иновациите и растежа не е налично.

Освен това, министерството твърди, че в крайна сметка Управителният съвет на банката въобще не е стигнал до момента да пита министъра, дали да продължи с емисията и това е пропуск на надзорния съвет, който именно трябва да надзирава УС. 

„На базата на тези факти и обстоятелства, министър Пулев освобождава незабавно Валентин Михов и Васил Щонов, като членове на надзорния съвет на Банката. Решението има незабавно действие. Към момента решението на министър Пулев не включва освобождаването на двамата членове на надзора от отговорност“, пише още в съобщението. 

Бизнес кредити за над 300 млн. лв. от ББР няма да бъдат върнати на държавата

Само преди два дни обяснение във Facebook по темата даде и управителят Цанко Арабаджиев, който разказа своята версия на ситуацията. По думите му идеята на емисията е била да се рефинансират задълженията на по-добра лихва, защото китайските инвеститори на предишното управление са давали прекалено скъпо финансиране. Консултантите на БНБ - международни банки с реноме - дават зелена светлина, но към момента до започване на операцията избухва войната в Украйна и ситуацията на пазарите рязко се влошава, а емисията става прекалено неизгодна. Консултантските договори обаче са изпълнени.

В сряда Арабаджиев обяви, че новото ръководство е заварило тежко наследство в банката. По думите му ББР ще загуби над 300 млн. лв. заради раздадени кредити на фирми, които не могат да ги обезпечат и затова има подадени сигнали към прокуратурата и ДАНС още миналата година.

ПП: Приятелски фирми на властта поемат отново ББР

От банка за развитие на малкия и среден бизнес ББР е на път отново да се превърне в банка за развитие на приятелски фирми на властта. Това обяви от парламентарната трибуна народният представител от „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер, цитиран от „Сега“.

В специална декларация от партията алармираха, че служебното правителство премахва „професионално избрания с единствения прозрачен конкурс борд на ББР, който е започнал реално да прочиства порочните практики от миналото“.

Ден преди това бившият премиер Кирил Петков съобщи, че Валентин Михов и Васил Щонов, ще бъдат заменени от „хора, приближени на задкулисието - единият, от които назначен директно от ДПС“. 

„Няма връчен мандат за съставяне на правителство, няма внесен бюджет, въпреки че законът го изисква, има само празни приказки и координация с ДПС дори за това кой да оглави спортната комисия в парламента. Срам, г-н Президент!“, написа във Facebook Кирил Петков.

В съобщението на Министерство на иновациите и растежа не са посочени имената на наследниците на Михов и Щонов. От статия на в. „Капитал“ обаче става ясно, че служебният министър на иновациите е внесъл искане в БНБ за получаване на одобрение на двама нови членове на Управителния съвет - Димо Спасов и Илия Караниколов. И двамата са били преди години в ръководството на ББР. Освен тях управителният съвет предстои да се попълни с още две лица Иван Церовски и Валери Маренски, твърди медията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама