ПП и ДБ ограничават ролята на президента в службите със закон

14:43, 01 дек 22 / Политика 25 777 Шрифт:
Редактор: Стефан Тонев
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Ако законовите промени, предложени от ПП и ДБ, бъдат приети от парламента, то те ще доведат до съществени промени в правомощията на президента. Първо, ще бъде елиминирана ролята на държавния глава при назначаването на шефовете на службите, както и на главния секретар на МВР, и второ, ще бъде отнето правото на президента да се произнася относно това кой ще ръководи Националната служба за охрана.

 Според двете политически формации, това са част от гаранциите за сформирането на т.нар. правителство на малцинството, в случай че ГЕРБ не съумее да състави такова и се стигне до втори мандат.

 В промени в Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ се предлага председателите на ДАНС, Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), Служба "Военно разузнаване" (СВР) и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо с президентски указ.

ПП и ДБ желаят гаранции, че изпълнителната власт ще поеме пълна политическа отговорност по време на кризи, застрашаващи националната сигурност на страната. Назначенията трябва да бъдат прозрачни и обективни, затова те настояват кандидатите да бъдат предварително изслушвани в съответната ресорна комисия в Народното събрание, пише "Сега".

 Всички тези решения са в светлината на развиващата се война в Украйна и бежанския натиск, които поставят на изпитание националната сигурност на нашата страна. Според двете партии правителството няма да има възможност ефикасно да провежда политиките, свързани с националната сигурност, ако няма правомощията да назначава пряко председателите на ДАР, ДАТО, СВР и ДАНС. Законопроектът не ограничава правомощията и информацията, която президентът има и получава във взаимодействието си с тези органи.

 Сходни промени със сходни мотиви се предлагат и в Закона за Министерството на вътрешните работи. Ако те станат факт главният секретар на МВР ще се назначава от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо по силата на указ на президента.

 В Закона за Националната служба за охрана се предлагат промени, които да я прехвърлят към министъра на отбраната, а задължителната охрана на висши длъжностни лица да се намали до 1 година след освобождаване на поста, освен ако няма необходимост тази охрана да продължи. Предлага се и ограничаване на кръга на охраняваните лица, заемащи длъжности в общата администрация на президентството до онези случаи, в които придружават висшите длъжностни лица по време на събития, представляващи източник на повишен риск.

 Промени се предлагат и в НПК, а оттам и в Закона за специалните разузнавателни средства. Предвижда се не само прокоратурата да може да иска достъп до СРС-та, както беше до сега, а и разследващите органи. Така ще се постигне по-голяма бързина и премахването на формализма в съдебния процес, казват представителите на двете политически формации.

Също така се предвижда разследващите полицаи да могат да провеждат действия по разследването срещу магистрати. Това в момента е запазена територия за следствието, което е част от прокуратурата. Според вносителите тяхното предложение ще помогне за разделението на властите.

 Предвижда се разследващите от МВР да имат право да образуват досъдебни производства не само в условията на неотложност, както е сега. За тази цел обаче незабавно трябва да бъде осведомяван прокурора, понеже той си остава лицето с най-големи правомощия в разследването.

 Целта на промените е да бъде разтоварена прокуратурата, без да бъдат застрашени правата на гражданите. Опитът на ПП и ДБ за ограничаване на правомощията на държавния глава е израз на тяхното виждане за облика на едно евентуално ново правителство, което ще се стреми да надмогне надвисналата над България вътрешнополитическа криза.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:51, 02 дек 22

Ограничават те, на куково лято

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама