БНБ повиши рекордно лихвения процент

14:17, 01 дек 22 25 2286 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българската народна банка повиши рекордно основния лихвен процент (проста годишна лихва) в размер на 1,30%, съобщиха на сайта си от БНБ. На 1 октомври Българската народна банка вдигна основния лихвен процент на 0,49%. Тогава бе съобщено, че за първи път процентът се вдига от януари 2016 г.

Повишението отбелязва и най-високата стойност на лихвения процент от декември 2009 г., когато той е бил 0,55 на сто. Ходът на БНБ идва, след като в последните месеци редица водещи централни банки по света увеличиха своите основни лихви, пише Dariknews.bg.

У нас той няма пряко отражение върху лихвите по депозитите и кредитите, които се определят предимно от лихвените нива, установени от Европейската централна банка.

С увеличаването на основния лихвен процент, обаче ще се увеличи законната лихва за забава, която се формира като сбор от основния лихвен процент и 10 процента. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама