Мъск започва тестове за вграждане на чип в човешкия мозък

11:46, 01 дек 22 / Свят 25 1885 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Илон Мъск очаква клинични тестове върху хора на безжичния мозъчен чип, разработен от неговата компания „Нюралинк“, да започнат до шест месеца. Фирмата вече изостава от сроковете, по-рано определени от предприемача, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Компанията разработва интерфейс за мозъчни чипове, които могат да позволят на пациенти с увреждания да се движат и да общуват отново, като Мъск добави, че ще се насочи и към възстановяване на зрението.

В последните години „Нюралинк“ провежда тестове върху животни, докато чака одобрение от Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ, за да започнат клинични изпитвания при хора. „Искаме да бъдем изключително внимателни и сигурни, че ще работят добре, преди да поставят устройство в човек“, каза Мъск по време на дългоочакваната публична актуализация на устройството. Той подчерта скоростта, с която се разработва устройството. „Напредъкът в началото, особено що се отнася до човешки същества, ще изглежда може би агонизиращо бавен”, каза бизнесменът.

Първите две приложения на устройството на „Нюралинк“ при хората са насочени към възстановяване на зрението и ще позволят движението на мускули при хора, които не могат да го направят, обясни Мъск. „Дори и ако някой никога не е имал зрение, роден е сляп, вярваме, че все още можем да възстановим зрението му“, каза той. Последното публично представяне на „Нюралинк“ беше преди повече от година и включваше маймуна с мозъчен чип, която играеше компютърна игра, мислейки сама.

Мъск, който ръководи производителя на електрически превозни средства Tesla, космическата компания SpaceX и социалната медийна платформа Twitter, е известен с високите си цели като колонизиране на Марс и спасяване на човечеството. Неговите амбиции за „Нюралинк“, която стартира през 2016 г., са със същия мащаб. Той иска да разработи чип, позволяващ на мозъка да контролира сложни електронни устройства и в крайна сметка да създадат възможност за възстановяване на двигателните функции на парализирани хора и лечение на мозъчни заболявания като Паркинсон, деменция и Алцхаймер. Той също така говори за сливане на мозъка с изкуствен интелект.

Мъск се обърна към конкурента си „Синкрън“ по-рано тази година за потенциална инвестиция. През юли „Синкрън“ имплантира свое устройство в пациент в САЩ за първи път. Компанията получи регулаторно разрешение от американските власти за тестове върху хора през 2021 г. и направи такива върху четирима души в Австралия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама