Зимата - голямото предизвикателство за Украйна

09:58, 30 ное 22 25 1909 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Зимният сезон ще бъде голямо предизвикателство за Украйна, тъй като Русия ще продължи да обстрелва енергийната инфраструктура, заяви премиерът Денис Шмигал, а президентът Володимир Зеленски изтъкна, че ситуацията на фронта също остава сложна. 

Денис Шмигал заяви, че в момента производствoто на електроенергия в страната покрива 70% от нуждите й. Украйна разполага и с адекватни количества газ и въглища за зимата, подчерта Шмигал „Този ресурс ще ни стигне да преминем зимата стабилно. Това се отнася не само за газа и въглищата, но и за горивата. В условията на увеличен внос на дизелови и бензинови генератори си даваме сметка, че търсенето на гориво може да се увеличи, но Министерството на икономиката не предвижда дефицит“.

Освен това правителството реши да предостави средства на администрацията в Харковска област за закупуване на дърва, които да бъдат раздавани безплатно на населението в районите в близост до фронтовата линия, предаде БНР. 

В своето късно видеообръщение президентът Володимир Зеленски описа ситуацията на фронта като сложна. По думите му районът около Харков е едно от местата, където руснаците осъществяват придвиждане:

„Въпреки твърде големите загуби на руснаците, окупаторите все още се опитват да организират настъпление в Донецка област и да се закрепят в Луганска. Те опитват да се придвижат в Харковска област и планират нещо на юг. Но ние държим отбраната и главното - не даваме на врага да осъществи намеренията си. Те казваха, че ще завземат Донбас през пролетта, лятото, есента. Тази седмица вече започва зимата“. 

От своя страна губернаторът на руската Курска област Роман Старовойт написа в телеграм, че украинските сили са атакували електроцентрала в региона, като са предвизвикали спирания на тока.

Москва обяви също, че ситуацията около Украйна е повлияла на решението на Русия да се откаже от планираните консултации със Съединените щати по Договора за стратегическите настъпателни оръжия, които трябваше да се състоят в Кайро. Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков увери, че Москва ще предложи нови дати, но това няма да стане до края на годината.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама