Провали се поръчката за медицинските хеликоптери

17:13, 29 ное 22 25 1218 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Обществената поръчка за покупката на 6 медицински хеликоптера е прекратена от Министерството на здравеопазването, тъй като единственият кандидат – италианската компания „Леонардо“ - е дала по-висока оферта от максимално допустимата, пише Mediapool. Компанията „Леонардо“ е предложила обща цена от 123 363 956 лв. без ДДС, докато определената от МЗ максимална цена е 102 589 827 лв. без ДДС.

Решението за прекратяване на поръчката е подписано от заместник-министър Тома Томов в средата на миналата седмица, става ясно от сайта на регистъра на обществените поръчки.

Пред Mediapool запознати с процедурата коментираха, че е имало възражения от други производители, които са искали да се коригират част от техническите изисквания, за да бъдат изпълними. Техническата спецификация е съдържала завишени изисквания, но на ниска цена, което е направило условията неизпълними.

Обществената поръчка за покупката на шестте медицински хеликоптера беше обявена през юли тази година при редовното правителство на Кирил Петков, за което изграждането на система за спешна медицински помощ по въздух беше приоритет. Прекратяването на поръчката съществено ще забави изпълнението на проекта, който е залегнал и в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Първоначалният график на доставките предвиждаше до 1 септември 2023 г. да бъде доставено общото оборудване за всички хеликоптери, а до 1 декември 2023 г. да бъде извършена доставката на първия хеликоптер.

В момента България е единствената страна в Европейския съюз, която няма медицински хеликоптери, необходими при ситуации, изискващи бърз транспорт на пострадали и медицински екипи от и до трудно достъпни районни или медицински доставки на кръв, органи, лекарства и т.н. В момента за тези цели се ползват военни самолети и хеликоптери, които не са приспособени специално за медицински цели.  

Работна група пак ще умува как „успешно“ да купи медицински хеликоптери

Министерството на здравеопазването съобщи, че е сформирало работна група, която да разгледа отново параметрите на прекратената поръчка за покупката на медицински хеликоптери.

Работната група към МЗ трябва да прецени и анализира условията, при които би могъл успешно да бъде възложен и изпълнен проектът за спешната медицинска помощ по въздух (HEMS). В зависимост от потенциалните рискове и в случай на необходимост, може да бъдат предложени и промени в условията на процедурата.

В работната група се предвижда да вземат участие експерти – представители на всички институции, ангажирани с процеса и процедурата по придобиване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния.

Към настоящия момент няма риск от неспазване на сроковете, заложени по проекта, който е част от Националния план за възстановяване и устойчивост“, увериха от МЗ. „Министерството на здравеопазването полага всички необходими усилия в съответствие с българското и европейското законодателство, за да бъде успешно завършен проектът по въвеждане на спешната медицинска помощ по въздух“, казаха от ведомството.

От писмо на отстранения участник в процедурата, обаче, става ясно, че проблем с графика за доставки има, пише Mediapool.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама