40% от българите едва свързват двата края, най-трудно им е от всички европейци

16:29, 28 ное 22 / Общество 25 1674 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

40% от българите едва свързват двата края, най-трудно им е от всички европейците. Това сочи изследване на европейската статистическа служба Евростат, което проследява въздействието на пандемията от коронавирус върху условията на живот в 11 страни членки.

През второто тримесечие на 2022 г. повечето граждани на страните от Европейския съюз все по-трудно са свързвали двата края в сравнение с предходните тримесечия като отражение на растящите цени от началото на годината, пише БТА. 

През периода април-юни 2022 г. делът на населението, което свързва двата края лесно или много лесно, варира силно в държавите от ЕС, участващи в изследването. Най-малко хора са посрещали разходите си без да изпитват затруднения в България, като едва 3,6 на сто от сънародниците ни са изразили подобно мнение. На другия край на скалата - най-висок е дълът на хората, които лесно са посрещали разходите си за живот, във Финландия - 40,5 на сто.

Във всяка от деветте европейски страни, за които има данни, делът на хората, които са отговорили, че лесно или много лесно свързват двата края, е намалял през второто тримесечие спрямо първото, с изключение на Италия (+0,3 процентни пункта - п.п.). Най-много този дял се е свил в Словения (-4,4 п.п.) и Австрия (-4,0 п.п.).

От друга страна делът на хората, които трудно свързват двата края, се е увеличил във всички страни, обхванати от проучването, с изключение на Словения (-0,1 п.п.) и Финландия (-0,5 п.п.).Отново през второто тримесечие, на тримесечна основа, най-голямо увеличение на този дял е регистрирано във Франция (+5,6 п.п.) и Австрия (+2,7 п.п.).

Делът на населението, което трудно е свързвало двата края, варира сред страните: от 11 на сто във Финландия до 39,8 на сто в България. Данните показват и, че над 20 на сто от хората са имали затруднения да свързват двата края в България, Словакия, Италия и Франция.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама