Финални консултации: Янев обнадежден за кабинет, Радев не вижда резултат от разговорите

14:48, 28 ное 22 / Политика 25 2461 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Условия за диалог има, смятам, че има надежда този диалог да даде резултат“, обяви лидерът на партия „Български възход“ по време на финалните консултации при президента преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

„За нас не е от значение кой ще е водещият в тази коалиция. Възможно е да се роди правителство в рамките на първия или втория мандат. Ако се стигне до трети мандат – това включва разговори с всички партии“, заяви Янев. „Дори правителството да е експертно, трябва да е подкрепено от партиите“, добави той.

„Нашето поведение е устойчиво. От самото начало не търсим конфронтация, нови разделителни линии, а диалог. Проблемите са много. Решаването на проблемите на хората, на ежедневието, са важните въпроси, по които трябва да се търсят решения”, заяви още Стефан Янев.

Радев: Не виждам резултат

Не такъв оптимист за съставянето на кабинет обаче е президентът Румен Радев. Държавният глава посочи, че съзнателно е дал повече време на формациите, но вместо да решават неотложните проблеми на хората, партиите загубили часове за поправяне на Изборния кодекс.

„Не виждам резултат“, обяви той във връзка с консултациите.

Янев: Нови избори няма да решат проблемите

„Отивайки на избори, ще бъдат решени тясно партийни въпроси, но не и важните за хората въпроси”, смята Стефан Янев. „Има въпроси свързани с Шенген, които са по-фундаментални от Плана за възстановяване и устойчивост. Въпросите свързани с инфлацията, с цената на живота, са по-важни”, каза още той, цитиран от Нова телевизия. „Дебатът за Изборния кодекс не е от непосредствена необходимост. Усилията за полагане на кабинет са основополагащи”, каза лидерът на най-малката партия в парламента. 

По думите му нови избори няма да решат проблемите.

Следва – завъртане на парламентарната рулетка

Със срещата между Радев и бившия му служебен премиер и секретар завършва цикълът на политическите консултации, продължили почти два месеца. Предстои президентът да завърти парламентарната рулетка и да връчи на първата по численост партия в парламента – ГЕРБ, мандат за съставяне на правителство. Партията ще има срок от 7 дни да внесе предложение за кабинет.

Ако не успее да си осигури подкрепа на мнозинството, на ред е втората по численост партия – „Продължаваме промяната“, която също разполага със срок от една седмица. Ако и тя се провали, топката отново отива в полето на президента, който трябва да избере при коя партия да отиде третия и последен шанс за сформиране на кабинет.

Ако и с третия мандат не се формира редовен кабинет - президентът, с един и същи указ, разпуска парламента и насрочва нови избори, в рамките на два месеца. Радев вече обяви, че не желае избори през януари и февруари, и ще връчи третия мандат, ако се стигне до такъв, след Нова година.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама