Всяка десета жена у нас е била жертва на домашно насилие поне веднъж

13:43, 25 ное 22 / Общество 25 1259 Шрифт:
Василена Йорданова

Всяка десета жена у нас е била жертва на домашно насилие поне веднъж. Това сочи статистиката на НСИ*.

Почти всяка десета пълнолетна жена на възраст споделя за преживяно физическо (включително заплахи) или сексуално насилие от лица в домакинството, като 6.9% са преживели физическо насилие (включително заплахи), а 2.6% - сексуално. Във възрастовата група от 18 до 29 години, 16.2% от жените са преживели насилие в семейството или домашната среда. С нарастване на възрастта, относителният дял на жените, които споделят за преживяно такова домашно насилие, намалява до 6.8% в групата от 65 до 74 години.

Всяка пета жена е била подложена на насилие от интимен партньор

Данните от изследването показват, че 20.5% от пълнолетните жени в страната са преживели един или повече случаи на насилие от интимен партньор. Младите жени (на възраст между 18 и 29 години) са изложени на най-голям риск от насилие от интимен партньор в сравнение с жените от други възрастови групи. Всяка трета жена на възраст 18 - 29 г. е била насилвана от настоящ или бивш партньор (36.3%). Сред жените на възраст 30 - 44 г. относителният дял на преживелите насилие от партньор е 22.5%. С нарастване на възрастта делът на жените, които споделят за този тип преживявания намалява до 13.9% в групата 65 - 74 години.

Сред видовете насилие, причинено от интимен партньор, най-разпространено е психическото насилие: от всички жени, които имат или някога са имали партньор, 19.4% са пострадали от такова насилие. Физическо насилие от интимни партньори са преживели 7.1% от жените, а 9.3% споделят за преживяно физическо или сексуално насилие от страна на настоящи и/или бивши партньори.

Над 12% от жените са били обект на сексуален тормоз на работното място

 

12.2% от пълнолетните жени на възраст са преживели сексуален тормоз на работното място от мъж през целия си професионален живот. Относителният дял на жените, преживели сексуален тормоз от страна на мъже колеги, е 5.3%, а от мъж на ръководна позиция - 1.4%. Най-голям е делът на жените, преживели сексуален тормоз на работното място от други мъже (10.7%), което включва случаите, когато не са посочени конкретните професионални отношения с извършителя.

5.9% от пълнолетните жени са преживели физическо насилие (включително заплахи) или сексуално насилие от лица, различни от партньора им. Преобладават пострадалите от физическо насилие (включително заплахи) жени - 3.5%, докато пострадали от сексуално насилие са 2.4%, в това число от изнасилване - 1.5%. И тук разпространението на насилието намалява с увеличаване на възрастта на жените. Сред жените на възраст 30 - 44 г. 5.5% са пострадали от физическо или сексуално насилие от лице, което не е техен партньор, през целият им живот като възрастни. Най-нисък е делът на пострадалите жени сред тези на възраст 65 - 74 години. С особено внимание трябва да се анализират данните за най-младите, на възраст 18 - 29 г. тъй като предвид извадковия характер на изследването данните са с ниска надеждност.

Насилие в детството

28% от пълнолетните жени в детството си са преживяли физическо или емоционално насилие от един от двамата родители. Емоционално насилие се причинява по-често от бащата (26.1%) от колкото от майката (23%). Несъществена е разликата по отношение на преживяното от родителите физическо насилие.

Под1/3 от жените знаят, че жертвите на сексуално насили имат право на безплатна правна помощ

Единният номер за спешни повиквания 112 е разпознаваем за 91.1% от пълнолетните жени. Значително по-малка част от тях (36.4%) са информирани за съществуването на друга национална гореща телефонна линия за подкрепа на пострадали от насилие, като например
управляваната от Фондация „Асоциация Анимус“.

Повече от половината анкетирани жени са запознати, че в страната съществуват кризисни центрове за жертви на домашно насилие, които предоставят безплатно настаняване и прием на деца. Едва 29.5% от тях са чували за възможността за оказване на безплатна правна помощ за жертви на сексуално насилие в страната.

 

Изследването е проведено в периода ноември 2021 - февруари 2022 г. сред 5 580 жени на възраст 17 - 84 години. Основният метод за събиране на данните е интервю „лице в лице“ с помощта на таблет (CAPI). Поради чувствителния характер на темата за улеснение на респондентите и предвид епидемичната обстановка в страната по време на работата на терен, за първи път НСИ приложи и метод на самоанкетиране чрез уеб-базирано приложение (CAWI). Излъчена е представителна за страната извадка от 8 240 обикновени домакинства, в които има поне една жена на възраст 18 - 74 години. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама