Депутатите няма да гласуват Изборния кодекс днес, само ще се карат

17:50, 25 ное 22 / Политика 25 1980 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

По предложение на ГЕРБ, прието с гласовете на партията на Бойко Борисов, ДПС и БСП, нищо от изборните промени няма да бъде гласувано днес. За сметка на това обаче дебатите по първите шестнайсет параграфа ще бъдат изчерпани до края на пленарния ден. Това е равносметката от предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ още в началото на обсъжданията по Изборния кодекс.

В резултат по-голямата част от депутатите на ГЕРБ и ДПС липсват, а депутати на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ вече часове наред говорят срещу промените в Изборния кодекс. Това означава, че при първа възможност, когато в следващ ден промените отново бъдат включени в дневния ред на парламента, ГЕРБ и ДПС ще са си спестили дългите обсъждания и ще се включат само в гласуванията, пише „Дневник“.

Не на последно място заседанието сега не може да бъде и прекратено. С процедурната си хватка Атанасова предложи и проверка на кворума от името на парламентарната група, като се регистрираха 200 души. Според правилника на Народното събрание проверка на кворума по искане на депутати от една група може да бъде направена само веднъж на заседание.

Така възможност за нова проверка на кворума има единствено председателят на парламента. В случая това е Росен Желязков от ГЕРБ, който съответно не би поел такава инициатива, за да не пропадне заседанието поради липса на повече от половината депутати - 121 от 240.

В първите 16 параграфа на Изборния кодекс са някои от промените, за част от които ГЕРБ декларира неколкократно, че ще направи отстъпки от наложеното в правна комисия преди седмица:

- отпадането на район „Чужбина“; 

- обособяването на преброителни центрове, където да се броят бюлетините, вместо отделно във всяка серкционна комисия; 

- закриването на обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК); 

- увеличаването на членовете на ЦИК от 15 на 25 души, като се обновяват при всеки нов парламент; 

- увеличаване на заявленията за откриване на нова секция в чужбина от 40 на поне 100; 

- обособяването на специално звено към ЦИК, което да се занимава с машинното гласуване; 

Как започна денят?

С процедурни хватки коалиция „хартиена бюлетина“ между ГЕРБ, БСП и ДПС включиха в дневния ред за петъчното пленарно заседание промените в Изборния кодекс. 

Дебатите по обсъждането на законопроекта на второ четене започнаха в четвъртък, след като депутатите от ГЕРБ спешно вкараха поправките въпреки заявките на лидера им Бойко Борисов, че е склонен да се съгласи на исканата от ПП и ДБ временна комисия. В четвъртък обаче промените в ИК бяха включени като фиксирана точка – втора за този ден. Това означаваше, че те няма как да продължат в петък и би следвало да станат част от програмата за следващата седмица.

В петък обаче председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова поиска законопроектът да бъде включен в програмата за деня и редовният парламентарен контрол да бъде отложен за следващата седмица, пише Mediapool

След 4 часа скандали: депутатите гласуваха само заглавието на Изборния кодекс

Бившият председател на парламента Никола Минчев от ПП обаче възрази и посочи, че това искане на съответства на тълкуванията на самите ГЕРБ и ДПС от преди ден. Той посочи, че при подобна ситуация в четвъртък като несъответстващо с правилника не беше подложено на гласуване предложение на Мирослав Иванов, също от ПП, за включване на проекторешението за създаване на временна комисия за промени в Изборния кодекс.

Последва кратък спор и в крайна сметка от ГЕРБ се възползваха от друг свой коз – фактът, че председателят на парламента Вежди Рашидов, а и председателстващият заседанието Росен Желязков са именно от тяхната партия. Така Желязков се възползва от възможността председателят да предложи точка в дневния ред и с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС промените в ИК влязоха в програмата на парламента за петък.

Освен това мнозинството реши да отложи и предвидения за петък парламентарен контрол. Той бе пренасрочен за идния вторник.

Връщането на хартиената бюлетина се прави с обединените усилия на ГЕРБ, БСП и ДПС. Гласуването на тези промени обаче намалява възможността за създаване на редовен кабинет в този парламент, което ще означава нови избори. В четвъртък за целия пленарен ден бе приет само един текст от проекта и това беше неговото наименование.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама