Европарламентът обяви Русия за държава, спонсор на тероризма

15:14, 23 ное 22 / Свят 25 2355 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

С голямо мнозинство Европейският парламент прие резолюция, която „признава Русия за държава, спонсорираща тероризма, и за държава, която използва средства за тероризъм“. Документът, който настоява и за специален международен трибунал за руските престъпления, получи подкрепа от всички големи парламентарни групи, след като пет от тях внесоха свои варианти, но накрая се обединиха около един. Резултатът бе 494 гласа „за“, 58 „против“ и 44, пише „Сега“.

Отделни депутати обаче не спазиха политическата дисциплина и не се присъединиха към резолюцията, каквито бяха българските членове на групата на социалистите и демократите. Основанията за острата оценка по отношение на Русия е, „че действията, предприети от руските и марионетните сили, отговарят на определението за тероризъм, прието от ЕС, Съвета за сигурност на ООН и Общото събрание на ООН“.

Тъй като резолюцията има препоръчителен характер, „призовава ЕС и неговите държави членки да разработят правна рамка на ЕС за посочване на държави като спонсори на тероризма и държави, които използват средства за тероризъм, което би довело до редица значителни ограничителни мерки срещу тези държави и би имало дълбоки ограничителни последици за отношенията на ЕС с тези държави“.

Настоява се ЕС и неговите държави-членки да предприемат действия за започване на цялостна международна изолация на Руската федерация, включително по отношение на членството на Русия в международни организации и органи като Съвета за сигурност на ООН, и да се въздържат от провеждане на официални мероприятия на територията на Руската федерация. Призовава се за по-нататъшно намаляване на дипломатическите отношения с Русия и за свеждане до необходимия минимум на контактите с нейните официални представители на всички равнища. Заедно с това се отправя призив към държавите членки на ЕС да закрият и забранят свързаните с руската държава институции като Руските центрове за наука и култура и организациите и сдруженията на руската диаспора, които работят под егидата и ръководството на руските дипломатически мисии.

Иска се от Съвета на ЕС да включи Групата „Вагнер“ и 141-ви специален моторизиран полк, известни също като „кадировци“, както и други финансирани от Русия въоръжени групи, милиции и проксита, като например действащите в окупираните територии на Украйна, в терористичния списък на ЕС.

Ще се ускори работата по деветия пакет от санкции и ще се предприемат мерки срещу държавите, които се опитват да помогнат на Русия да заобиколи наложените санкции Ще бъде разширин списъкът на лицата, срещу които са насочени санкциите, като включи в него лицата, участвали в принудителните депортации, принудителните осиновявания на украински деца, незаконните „референдуми“ в Луганска, Херсонска, Запорожка и Донецка област и незаконните „избори“ в Крим и Севастопол, както и всички членове на партиите от Държавната дума, които заемат длъжности в изборни парламенти на всички равнища, включително на регионално и общинско равнище.

Резолюцията призовава за незабавно и пълно ембарго върху вноса в ЕС на руски изкопаеми горива и уран, както и държавите членки да забранят публичното използване и показване на символи, свързани с руската военна агресия

Настоява се за бързи целеви санкции срещу лица, отговорни за корупция по високите етажи на властта в Русия и Беларус, както и срещу техните поддръжници и бенефициери в ЕС. Призовава се за конфискацията на замразените от ЕС руски активи и използването им за преодоляване на различните последици от руската агресия срещу Украйна. Държавите от ЕС трябва да продължат да предоставят закрила и временен подслон на руснаците, които са преследвани заради противопоставянето си на режима.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама