Лидерите на Г-20 строго осъждат военните действия на Русия в Украйна

14:55, 23 ное 22 / Политика 25 1044 Шрифт:
Автор:
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Срещата на лидерите на Г-20 в Бали, Индонезия, взе решение за още по-остро осъждане на Русия за провеждането на военната кампания в Украйна, довела до загубата на стотици хиляди животи и до срив в иконимиката. Групата на 20-те заклейми действията на Русия като враждебни и агресивни и поиска безусловното й оттегляне от територията на Украйна.

Това само задълбочава статуса на международна изолация, в което се намира Русия и още повече утежнява както общественото й, така и икономическо положение.

Въпреки че президентът на Индонезия и домакин на Г-20, Джоко Уидодо, сподели след срещата, че световните лидери са „единодушни в решението спрямо допълнителното заклеймяване на Русия, която нарушава териториалния интегритет на чужда страна“, от формулировката на декларацията става видно, че е имало немалко разногласия между лидерите.

 Докладът от 17 страници, касаещ въпроса за войната е огромна победа за САЩ в опита ѝ да се противопостави на Русия в ролята й на агресор. Темата е била широко дискутирана на срещата и по думите на президента на Индонезия обсъждането е траяло до полунощ за да може да се постигне консенсус. В доклада се казва „Повечето членове строго осъждат войната в Украйна, довела до големи човешки страдания и икономически срив. Имаше и други гледни точки върху ситуацията и санкциите. Съгласихме, че войната има негативно влияние върху глобалната икономика и икономическото възстановяване няма да е възможно без ситуация на мир“.

Решението идва след обстрелването на Полша на границата с Украйна с ракети, което е довело до смъртта на двама души. Все още не е изяснено кой е изтрелял ракетата ив момента се води разследване.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама