Премиера на дългоочаквания нов филм на Тео Ушев

13:37, 23 ное 22 / Култура 25 1605 Шрифт:
Автор:

На 24 ноември ще се състои премиерата на дебютния пълнометражен филм на световноизвестния аниматор Тео Ушев. Събитието ще се случи в The Mall от 19:00 с официална церемония, в която ще вземе участие целияt екип.  Приготвен е специален червен килим, по който ще преминат всички участващи в изготвянето на филма, заедно със желаещите за това зрители, което само подчертава тържествеността на събитието.

По-рано през месеца беше пуснат и официалният трейлър на „φ1.618“ , чийто продуценти са Перипетея, Мувименто и Bravo Charlie. Сценарият е написан от Владислав Тодоров, който е и автор на романа „Пумпал“, вдъхновил цялата лента. В актьорския състав влизат видни имена Деян Донков и Мартина Апостолова, които ще се превъплътят в образите на главните герой Криптон и Гаргара, както и Ирмена Чичикова, Владимир Люцканов, Николай Станоев, Герасим Георгиев-Геро, Васил Дуев, Китодар Тодоров, Георги Лозанов и др. Във филма са вплетени, както майсторски изпипани специални ефекти, допринасящи за арт визията, така и множество анимационни фрагменти, които са вече запазена марка на Тео Ушев, става ясно от трейлъра.

Действието на филма се развива в постапокалиптичен свят на биотитаните – общност от биологични съвършени хора, които се готвят да напуснат разпадащата се планета Земя на кораба „Пумпал“. На фона на тази сумрачна обстановка главните герой Криптон и Гаргара ще се опитат да преодолеят предизвестения ход на историята и да променят събитията. На този път те ще се срещнат с фундаменталните явления на човешкото битие – любовта, злото, омразата, жестокостта и смъртта

Филмът „φ1.618“ е дързък опит в експерименталното кино и вече се окичи с немалко признания на международната сцена. На Фестивала за Ново Кино в Монреал получава прекрасни отзиви от критиците, които го определиха като „фантастичен филм с потенциал да стане култов“. Множество паралели могат да се изведат с творчеството на големия чилийски режисьор Ходоровски. Всичко това показва, че кинематографичните похвати на Ушев не са просто творческа приумица, а отразяват дълбокия проблем за упадъчността на съвременното общество, неуспяло да преодолее привичките на тоталитаризма, който, по думите на самия режисьор е „храна за размисъл в контекст, в който краят на света във „φ1.618“ съвпада с кризата, която преживяваме в момента“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама