В Украйна правят „пунктове на несъкрушимост“

09:25, 23 ное 22 25 2606 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Правителството на Украйна обеща да създаде подслони, които да предоставят отопление и вода за нуждаещите се хора през зимата.

В Украйна вече са подготвени повече от 4000 от така наречените „Пунктове на несъкрушимост“, които ще бъдат активирани в случай на продължителна липса на електроенергия при на нови руски удари срещу инфраструктурата, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. 

„Развиваме из цялата страна и новия ни проект за поддръжка на хората – „Пунктове на несъкрушимост". Там има всички основни услуги, включително - електричество, мобилна връзка и интернет, парно, вода, комплект за първа помощ. Абсолютно безплатно и денонощно“.

Зеленски отбеляза, че такива пунктове ще работят задължително към всички областни и районни администрации, а също така и към училищата, предаде БНР. 

Ракетен удар срещу родилен дом 

Новородено бебе е бил убито в сряда при руски ракетен удар, поразил родилен дом в град Вилнянск, в украинската Запорожка област, предаде Франс прес.

Поразена е двуетажна сграда, в която се намирало родилното отделение. Сградата е била част от градския болничен комплекс, съобщиха спасителните екипи.

Веднага след атаката президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия в терор и убийство: „Врагът още един път реши да се опита да постигне с терор и убийства това, което не може да постигне за 9 месеца и няма да може да постигне", обяви Зеленски в социална медия. „Вместо това на нея ще ѝ бъде потърсена сметка за всичките злини, които докара на страната ни". 

Град Севастопол на анексирания от Русия Кримски полуостров е бил атакуван с дронове от украинските сили, съобщиха местните власти. Губернаторът Михаил Развожаев заяви, че противовъздушната отбрана е свалила два дрона. Целта на атаките е била топлоелектрическа централа в Балаклавския район.

По-рано Европейският съюз преведе на Украйна два и половина милиарда евро, след като руските бомбардировки причиниха тежки щети на енергийната инфраструктура, а стотици лечебни заведения не могат да функционират нормално поради недостиг на електроенергия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама