Поне 1/3 от директорите на големи компании в ЕС трябва да са жени до 2026 г.

17:07, 22 ное 22 / Свят 25 1943 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

До юли 2026 г. всички големи дружества, допуснати до борсова търговия в ЕС, ще трябва да вземат мерки за увеличаване на броя на жените в техните ръководства. Това съобщи пресцентърът на Европейският парламент (ЕП) във вторник, след като по-рано беше приета директивата „Жените в управителните съвети“.

Приемането идва десет години след като предложението бе направено за първи път. Тя има за цел да въведе прозрачни процедури за набиране на персонал в дружествата, така че до края на юни 2026 г. най-малко 40% от длъжностите за директори без изпълнителни функции или 33% от всички директорски длъжности да бъдат заети от по-слабо представения пол.

Малките и средните предприятия с по-малко от 250 служители са изключени от обхвата на директивата.

Санкции

Държавите членки трябва да въведат правила за ефективни, възпиращи и пропорционални санкции, като например глоби, за дружества, които не прилагат открити и прозрачни процедури за назначаване. Съдебен орган може също така да отмени избрания от дружеството управителен съвет, ако принципите на директивата са нарушени.

Европейската комисия за първи път представи предложението си през 2012 г., а Европейският парламент прие преговорната си позиция още през 2013 г. Досието беше блокирано в Съвета за почти десетилетие, докато министрите по заетостта и социалните въпроси най-накрая постигнаха съгласие по позиция през март 2022 г. Преговарящите от Парламента и Съвета се споразумяха през юни.

През 2021 г. само 30.6% от членовете на управителните съвети на най-големите дружества, допуснати до борсова търговия в ЕС, са били жени, като разликите между държавите членки са значителни (от 45.3% във Франция до 8.5% в Кипър). Дори и с увеличаването на представителството в управителните съвети, през 2022 г. по-малко от 1 на 10 от най-големите дружества, допуснати до борсова търговия в страните от ЕС, имат жена председател или главен изпълнителен директор.

Директивата ще влезе в сила 20 дни след публикуването ѝ в Официален вестник на ЕС. Държавите членки ще трябва да приложат правилата в срок от две години.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама