„Отмъщение за атентата“: Ердоган планира наземна офанзива в Сирия и Ирак

13:33, 22 ное 22 / Свят 25 1971 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Турция може да разшири военните операции срещу кюрдските екстремисти в Северна Сирия, за да включи сухопътно нахлуване, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган, заплашвайки да ескалира напрежението в регион, където присъстват американски и руски войски, пише Bloombergtv.bg.

„Това не се ограничава само до въздушна кампания“, каза Ердоган пред репортери по време на полет от Катар, след като присъства на откриването на Световната купа, предаде „Ал-Джазира“.

Турската операция – наречена „Нокът Меч“ – започна в неделя, седмица след бомбения взрив на булевард Истиклял в Истанбул, който уби шестима души и рани 81, с въздушни удари срещу Кюрдската работническа партия (PКК) в Ирак и Отрядите за защита на народа (YPG), нейните филиали в Сирия. Двете организации отричат участие в атентата.

Турция обвини ПКК за атентата в Истанбул

„Ще се консултираме с нашето министерство на отбраната и генералния щаб и ще решим заедно степента, до която нашите сухопътни сили трябва да дадат принос, след което ще предприемем съответните стъпки“, е казал турският президент. От месеци Ердоган заплашва нова наземна офанзива срещу Отрядите за защита на народа, които според него представляват риск за националната сигурност на Турция.

Сирийската обсерватория за правата на човека съобщи, че най-малко 35 души са били убити при ударите през уикенда.

Междувременно държавната Анадолска информационна агенция съобщи за ракетен обстрел от сирийска територия в понеделник, при която са загинали двама души - дете и учител, когато снарядите удариха турския граничен район Каркемиш. 

Турското министерство на отбраната съобщи, че е „неутрализирало“ няколко екстремисти при въздушните удари през уикенда, включително старши бойци. Административни служители на сирийските кюрди казаха в неделя, че 11 цивилни и 15 сирийски правителствени войници са били убити от бомбардировката, но не казаха колко от нейните бойци са загинали.

САЩ и Русия зоват за деескалация

САЩ – които разчитаха най-вече на сили на кюрдската милиция YPG, за да победят „Ислямска държава“ (ISIS) в Сирия – призоваха за деескалация. „Съединените щати изразяват своите искрени съболезнования за загубата на цивилни животи в Сирия и Турция“, се казва в изявление на Нед Прайс, говорител на Държавния департамент. „Настояваме за деескалация в Сирия, за да защитим цивилния живот и да подкрепим общата цел за победа над ISIS. Ние продължаваме да се противопоставяме на всякакви некоординирани военни действия в Ирак, които нарушават суверенитета на Ирак“, каза той.

Русия също призова Турция да се въздържа от използването на „прекомерна“ военна сила.Александър Лаврентиев, специалният пратеник на руския президент Владимир Путин за Сирия, каза пред репортери, че Турция не е уведомила Москва предварително за нападенията си срещу нейните съседи.

Турция е в контакт с другите страни, които имат войски в Сирия, каза Ердоган, но добави, че не е предупредил нито президента на САЩ Джо Байдън, нито руския лидер Владимир Путин за ударите. Байдън и Ердоган се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на Г-20 миналата седмица.

Една широкомащабна сухопътна операция може да обтегне връзките със САЩ, които въоръжават и обучават Сирийските демократични сили (SDF) да се борят с ISIS. Това може да засегне и отношенията с Русия, чиито войски действат в райони, контролирани от YPG от 2019 г., когато Турция за последен път изпрати войски, за да прогони екстремисти.

Подкрепата на САЩ за SDF, която е доминирана от милицията YPG, помрачи отношенията на Турция с нейния съюзник в НАТО. Турция разглежда YPG като терористична организация поради връзките ѝ с PКК, която води четири десетилетия бунт за автономия в Турция и е посочена като терористична група от Вашингтон. В забележките си пред репортери Ердоган също изрази разочарование от Русия, че не прави повече за „прочистване на терористите“ в Северна Сирия, пише Financial Times.

Турция е нахлула в Сирия четири пъти от 2016 г. насам, за да се бори с YPG и ISIS и сега контролира голяма част от територията на арабската държава. Тя е един от последните поддръжници на опозиционните бойци, които се опитаха да свалят президента Башар ал-Асад, който е подкрепян от Русия и Иран, от началото на гражданската война в страната през 2011 г.

Ердоган отрече, че военна кампания има за цел да спечели подкрепа преди президентските и парламентарните избори догодина. Правителството му се радва на широка подкрепа за военните си операции срещу PКК и нова сухопътна офанзива в Сирия може да повиши подкрепата за управляващата партия на Ердоган, която е изправена пред рязък спад на популярността си заради справянето си с обхванатата от серия кризи икономика.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама