След недоволството: свалят коледната украса от паметника във Видин

16:35, 22 ное 22 25 3477 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Свалят коледната украса от паметника „Победен щурм“ във Видин. Коледна украса и витлеемска звезда бяха закачени на паметника, посветен на Трети пехотен Бдински полк. Това предизвика критики и недоволство на част от гражданите. Паметникът е открит официално през 1944 г. 

Според някои хора е оскърбително и подигравателно украсата да бъде поставена на монумента. Други казаха, че е красиво. От кметството първоначално заявиха, че не виждат нищо лошо в това. След репортаж на bTV обаче решиха да свалят украсата. 

„След обсъждане с администрацията, решихме да не се създава напрежение около най-светлия християнски празник, и коледната украса ще бъде премахната от един от най-важните паметници в България“, заяви за медията кметът на Видин д-р Цветан Ценков. Той изтъкна, че тази година крайдунавският град ще бъде с нов празничен облик и ще кандидатства за най-красиво украсен български град.

Не мисля, че е редно да се слага украсата там. Така оскърбяваш паметта на войните“, коментираха част от хората по-рано днес. Според тях това било подигравка с паметника. Някои изразиха дори възмущението си, че гласа на гражданите не се чува.

Други обаче твърдят, че е красиво и нямат нищо против. „Хубаво е. Дали е редно, сигурно е редно. Все пак това е центърът на града“, казва жена от Видин.

Неин съгражданин пък уточнява, че няма проблем, защото украсата в крайна сметка ще бъде махната. Според него всички трябва да се радват, че паметникът е осветен.

„Едва ли на някого би ми хрумнало да поставя на паметника каквото и да било, без да се консултира с Българската православна църква и Министерство на културата. Коледа е символ на надеждата и вярата, на любовта в утрешния ден. Естествено, тя е свързана с жертвите, с хората, които са дали живота си за бъдещето на нашата страна и на нашия роден град“, заяви кметът на града по-рано. 

Паметникът е украсен, защото така се изразява и почитта към героите. Понеже става дума за Рождество Христово – един от най-светлите християнски празници, коледната звезда символизира точно това. От кметството на старопрестолния град не виждат нищо лошо в това и поставят лампичките там за трета поредна година.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама