Първи рекорд на Мондиал 2022

10:01, 22 ное 22 / Спорт 25 2127 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Двубоят от група В на Мондиал 2022 Англия - Иран (6:2) се запомни не само с осемте гола, съпътствали изразителната победа на британците, но и със смайващото допълнително време. Мачът продължи общо 27:11 минути над редовните 90.

В края на първата част бразилският рефер Рафаел Клаус даде 14 минути отгоре и това беше обяснимо - заради контузията на иранския вратар Алиреза Бейранванд, който си счупи носа при сблъсък със съотборник и отначало отказваше да бъде сменен (което удължи още прекъсването), но след това напусна принудително, пише „Сега“.

А във финала на втората част Клаус отреди още 10 допълнителни минути, но се играха всъщност 13:11 минути. Основанията на южноамериканеца бяха честите прекъсвания на играта, от които най-дългата пауза бе заради медицинска помощ за английския защитник Хари Магуайър, която продължи около 5 минути.

Но след изтичането на 10-те минути продължение в края на двубоя Рафаел Клаус се принуди да търси помощта на VAR заради съмнение за извършено нарушение в наказателното поле на Англия. Преглеждането на ситуацията продължи 3 минути и завърши с дузпа за Иран, от която бе фиксиран крайният резултат.

Рекорд, но не съвсем

Действително - в историята на световните първенства до момента не е имало мач, чието назначено допълнително да е било 24 минути, камо ли да е продължил всъщност 27 минути над редовните 90. Но това не е рекорд в историята на футбола.

Има един мач, който е продължил по-дълго. Това е двубоят от турнира за купата на лигата на Англия (Карабао къп) „Бъртъ“ - „Борнемут“ (2:0) през 2019 г.

Заради проблеми с електрическото захранване в района на стадиона токът угасва няколко пъти. В един момент започва да се обмисля пренасрочване на двубоя, но в крайна сметка е решено той да се доиграе. Осветлението повече не спира, а реферът чинно удължава мача в съответствие с общия период, през който е нямало ток - 28 минути.

Защо мачовете на Мондиал 2022 продължават толкова

Мачът Англия - Иран не е единственият, в който имаше дълги продължения. В края на Нидерландия - Камерун бяха назначени 9 допълнителни минути, колкото и на САЩ - Уелс.

Допълнителното време се определя всъщност не от главния съдия, а от четвъртия. Той изчислява загубеното време в течение на мача, а член от екипа на VAR следи за това, преглеждайки на видео. Колко да са добавените минути зависи не само от времето, през което футболисти са получавали медицинска помощ, но и от прекъсванията при показване на наказателни картони, умишлено бавене на играта, почивките за напитки, забавянията заради проверки на VAR и т.н. А само една проверка на ситуация със системата „Видео асистент рефер“ отнема поне 2 минути.

След като четвъртият рефер определи минималното допълнително време, главният взима това под внимание и има право да удължи мача и с повече от указаните минути по свое усмотрение, но не и с по-малко. От Съдийската комисия към ФИФА взеха курс преди няколко години за стриктно компенсиране на загубеното игрово време по време на мачове и първите резултати станаха видни на Мондиал 2018, когато станахме свидетели на по 6, 7 и дори 8 допълнителни минути. За това спомогна и фактът, че шампионатът в Русия бе първият, на който бе използван VAR. А сега в Катар добавеното време е още повече.

Националите на Иран не пяха химна, феновете го освиркаха

Националният отбор на Иран и неговите феновете подкрепиха протестите в страната и направиха демонстрация на Световното първенство в Катар. За първи път нито един от футболистите не пя химна по време на кратката церемония преди мача, а от трибуните се чуваха освирквания, предава Нова телевизия.

Вече два месеца в Иран вървят масови протести. Те започнаха като недоволство срещу нравствената полиция и смъртта на млада жена в ареста. Но продължиха като демонстрации най-вече на студенти и ученици, срещу управлението на аятоласите и правителството. Досега повече от 400 души бяха убити в демонстрациите. Сред жертвите има най-малко 47 деца.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама