Светът е футбол

09:40, 21 ное 22 / Спорт 25 2231 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

С тържествена церемония вчера бе открито 22-то издание на Световното първенство по футбол. Един от най-популярните холивудски актьори - Морган Фрийман, известен с ролята си в „Изкуплението Шоушенк“, бе в ролята на водещ.

Освен Фрийман, в церемонията по откриването на шампионата на планетата участваха Ганим Ал Муфтах - катарски предприемач, който има рядкото заболяване Синдром на каудалната регресия, което уврежда долната част на гръбначния стълб. В момента Ал Муфтах учи в Университета Лоуборо. След появата на познатия като „Момчето чудо“, церемонията продължи с ремикс на различни футболни скандирания от целия свят, наречен „Скандирания на нациите“.

Впоследствие на сцената се появиха талисмани от предишни Мондиали, включително Уили от Световното през 1966 година. Разбира се, на феновете бе показан и официалният маскот на турнира в Катар - Ла'ееб. Последва изпълнение на музикалните звезди Чон Чонг Кук и Фахад Ал Кубаиси. Те изпяха заедно песента „Мечтатели“. Церемонията бе закрита с реч от един от основните играчи в катарския национален отбор.

Домакинска загуба 

Еквадор надигра домакините от Катар с 2:0 в мача на откриването на 22-то издание на Световното първенство по футбол. На стадион „Ал Баит“ в Ал Хор, на 40 км от столицата Доха, южноамериканците удариха съперника с два гола до почивката и потеглиха успешно в група А на надпреварата.

Още в самото начало възпитаниците на Густаво Алфаро преодоляха вратаря на катарците Саад Ал Шийб. Енер Валенсия се разписа с глава след акробатична асистенция на негов съотборник, но попадението бе отменено след проверка на Системата за видеоповторение (ВАР) за засада на еквадорски футболист. Нищо обаче не можеше да спре нападателя на южноамериканците в 16-та минута, когато той се разписа комфортно от дузпа за нарушение на Ал Шийб в наказателното поле на Катар. Домакините просто не можеха да отговорят на темпото на съперника, който удвои аванса си след около половин час игра, когато Анхело Пресиадо намери Валенсия, а той не сбърка за 2:0 след прецизен изстрел с глава. Най-доброто положение за домакините дойде в добавеното време на първата част, когато Алмоес Али бе длъжен да засече с глава центриране на свой съотборник, но не успя да се справи от непосредствена близост, предаде БГНЕС. 

В началото на втората част Еквадор имаше възможност да направи преднината си класическа, но Ал Шийб бе на мястото си. От другата страна Педро Мигел имаше нелош шанс да намали дефицита на катарците, но топката мина встрани от вратата на Ернан Галиндес. В крайна сметка до края на срещата не паднаха нови попадения и така Еквадор потегли с победа на Световното. Тимът води еднолично с три точки, докато Катар е на дъното. За първи път домакин губи откриващия си мач на Мондиал в историята на световните първенства. 

В следващите си срещи Катар играе с шампиона на Африка в петък, 25 ноември, от 15:00 часа българско време, докато южноамериканците имат за съперник „лалетата“ също в петък, веднага след приключването на двубоя между домакините и Сенегал.

Програмата днес

Три мача от Световното първенство в Катар ще се изиграят днес. Един от фаворитите за короната Англия открива кампанията си с двубой срещу Иран от група В на надпреварата в 15:00 часа българско време. Три часа по-късно Сенегал и Нидерландия играят един срещу друг в мач от група А, а вечерта от 21:00 часа САЩ се изправя срещу Уелс във втория сблъсък от група В.

Англичаните, които стигнаха до полуфиналите на последния Мондиал в Русия преди четири години, а миналото лято останаха близо до европейската титла, губейки с дузпи от Италия, тръгват с високи очаквания. „Трите лъва“ са закономерно сочени за пълни фаворити в групата си и се изправят срещу най-непретенциозния тим в първия си мач. Водени от Хари Кейн, селекционерът Гарет Саутгейт няма да може да разчита на бековете Рийс Джеймс и Бен Чилуел, но ядрото на отбора от последните две големи първенства е на линия. Британците имат една-единствена световна титла, която дойде през далечната 1966 година.

В късния двубой от група В САЩ и Уелс ще търсят ценни три точки в очертаващата се битка за втората позиция. Американците ще се борят с един от най-младите състави на Световното със средна възраст от 25 години, 175 дни. Техен лидер е крилото на Челси Кристиан Пулишич. Уелсците, които се класираха за първия си форум на планетата от 1958-а насам след успеха над Украйна в решителен плейоф, са водени в Катар от нападателя на Ел Ей ФК Гарет Бейл.

Между двете срещи от група В на Мондиала, Сенегал и Нидерландия ще се изправят един срещу друг в интригуващ сблъсък от група А на турнира, където са още домакините от Катар и Еквадор. Сенегалците са изключително опасни и притежават много класа в състава, в който личат имената на Едуар Менди, Калиду Кулибали, Булайе Диа и Исмаила Сар. Шампионите на Африка обаче ще бъдат без контузения Садио Мане – голямата звезда на Байерн Мюнхен, който донесе първи триумф в Купата на Африка и класира състава за Катар, попадна в групата на селекционера Алиу Сисе, но в крайна сметка трябваше да бъде опериран и няма да вземе участие на Световното. Нидерландия, фаворит в групата и гонещ дебютна световна титла след три загубени финала, е воден от Върджил ван Дайк, Френки де Йонг и Мемфис Депай по пътя към исторически първи триумф от световни първенства.

Програмата за мачовете от Мондиал 2022 в понеделник

Група В

15:00, Англия – Иран

Група А

18:00, Сенегал – Нидерландия

Група В

21:00, САЩ – Уелс

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама