Сашко от Перник е в добро състояние

17:45, 19 ное 22 25 3547 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

12-годишният Александър, който изчезна на 11 ноември, е намерен жив в дълбоко и труднопроходимо дере в планината край Перник. Александър е транспортиран до „Пирогов". Бащата Александър Цветанов е с него в лечебното заведение, предаде БНР. 

Детето е в стабилно състояние, без тежки увреждания. Има леки драскотини по тялото. Психичното състояние е сравнително добре. Има лека дехидратация, затова в момента е настанено в реанимация от гледна точка просто на наблюдение. Проведоха се множество изследвания и консултации. Бащата в момента е при детенцето. Нещата са спокойни, предстои с психолог и с психиатър да направим консултация, но детето е в абсолютно стабилно състояние. Детето е боец, буквално казано, защото е наистина в добро състояние", сподели здравният министър д-р Асен Меджидиев, който лично посети малкия Сашко в болницата и допълни, че според изследванията до момента детето по някакъв начин е намерило начин да приема течности и някаква храна. „По краката има леки охлузвания. Не мога да кажа, че е премръзнал, но явно краката са били боси и са били мокри". 

Детето е спокойно, но не говори, каза министърът.

Момчето е открито от доброволците от клуба по делта и парапланеризъм в Перник Веселин Георгиев и Милко Михайлов около 14.30 ч.

Не можах да повярвам, честно, не можах да повярвам. 5 секунди стоях и го гледах и не можах да повярвам. В момента, в който видях, че си пое въздух и мръдна, веднага имахме подготвени warmer-и, аптечки, завихме го, свалихме му мокрите дрехи, възможно да го стоплим най-много, да не е толкова дехидратиран. По мое предположение дори, може би, и колкото и да звучи иронично, дъждът може да му е помогнал - наличие на вода. Но е имал желание за живот. Самият аз бях минавал близо до това място, днеска пак минахме, защото предния път беше в тъмно", каза Веселин Георгиев.

Планината може да е майка, може да е и мащеха. В случая е била майка", допълни го Михайлов. 

Доброволците, открили момчето, заявиха, че участват в акцията по издирване от първия ден и не искат обявената вчера от бащата награда от 100 000 лв. за откриване на детето. 
 
 
Прокуратурата ще проверява дали Сашко не е държан някъде принудително, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред bTV. 
 
„Цяло чудо е той 8 дни да оцелее без вода и храна. Затова прокуратурата ще проверява версията дали той не е държан принудително от някого и дали той не го е пуснал заради обявената от бащата парична награда. В хода на образуваното досъдебно производство ще бъде назначена съдебно-медицинска експертиза. Лекарите ще имат задачата да установят, на база нараняванията, измръзванията, дехидратацията по момчето, дали той наистина не е държан принудително и дали не говорим за отвличане".

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама