Община Сливен ще поеме 50% от разходите за паспорти на блоковете кандидати за саниране

17:09, 17 ное 22 25 1051 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Община Сливен ще поеме 50% от разходите за паспорти на блоковете кандидати за саниране. Това решиха днес общинските съветници на свое редовно заседание. Общо 300 000 лева от резерва на Община Сливен ще бъдат отпуснати за подпомагане на собствениците от сдруженията за енергийна ефективност за разходите за енергийно обследване на блоковете, тоест за техническите им паспорти. 

„Дизайнът на новата програма за саниране е различен от националната, която реализирахме преди две години, по две причини. Едната е, че енергийното обследване на жилищата, е за сметка на собствениците и втората – изключително кратките срокове за кандидатстване. За да стимулираме повече хора да бъдат активни и да катализираме този процес, решихме Общината да се намеси“, заяви кметът Стефан Радев. Той поясни, че мотивът е значителният ефект за общината, който би могъл да се постигне, ако тези средства се вложат в енергийно обследване на жилищата, които са част от градската среда. „Искаме повече жилищни блокове в Сливен да имат шанс да получат средства от тази програма. Да създадем конкурентни предимства на нашите сдружения и сме готови да инвестираме в това“, бе категоричен кметът Радев.

Сумите за енергийно обследване варират от 4 до 13 лева на кв.метър според информацията, с която разполага Общината. Това означава, че за апартамент с площ от 80 – 100 квадрата едно семейство трябва да плати минимум 600 лева, пише БТА. Тези средства ще подлежат на връщане единствено, ако блокът е одобрен за саниране и цялата сума бъде възстановена на Сдружението от програмата. Ако не бъде одобрено за саниране в настоящата програма, сдружението няма да връща тази финансова помощ. Радев смята, че ще има много ефект от влагането на средствата в енергийно обследване. Общината подготвя информация в помощ на домоуправителите, сред която и такава за фирми, които извършват енергийно изследване.

До момента в общината са санирани 51 жилищни сгради.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама