Повечето компании планират коледни подаръци и партита, но не и 13-а заплата

12:36, 17 ное 22 25 1611 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Повечето компании у нас планират коледни подаръци и партита, но не и 13-а заплата за своите служители. Това показват данните на една от компаниите-лидери в управлението на човешките ресурси у нас, цитирано от БНР. Наблюдението е проведено сред повече от 100 български и международни компании от секторите ИТ, аутсорсинг, телекомуникации, финанси, търговия и производство.

Много малко от компаниите предвиждат паричен бонус за своите служители и той ще бъде в размер до 1/3 от трудовото възнаграждение. Тенденцията е бонусите да се плащат за постигнати резултати и за добро представяне, което се планира за следващата финансова година.

Масова практика за родните работодатели тази година ще бъде празничният подарък или ваучер за стоки и услуги на еднаква стойност за всички служители. Паричната равностойност на тези подаръци варира според икономическия сектор, като компаниите от IT индустрията отделят най-големи бюджети.

„Еврофонд“: 27% от българите се затрудняват да плащат битовите си сметки

За първи път от началото на пандемията обаче се възстановяват корпоративните коледни партита и събития, които през последните две години липсваха. Така практиката на изплащане на 13-ата заплата по Коледа отстъпва за сметка на празничните придобивки. Според експертите обаче инфлацията през последната година вероятно ще накара работодателите да преразгледат и актуализират своите политики за парични и нематериални бонуси, които да планират за следващата година, така, че да задържат своите служители в компаниите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама