Радев и Нинова в спор за изтребителите, бюджета и преговорите за кабинет

16:16, 16 ное 22 / Политика 25 2276 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Лидерката на БСП Корнелия Нинова каза на президента, че няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ, но социалистите са готови да разговарят за правителство с втория мандат на „Продължаваме промяната“. Темата за съставяне на правителство, която беше предмет на срещата, обаче бе изместена от спор между двамата по другите теми - бюджета за догодина, покупката на нови изтребители и по-дългото време, което Радев отпусна на партиите, за да постигнат диалог за кабинет преди връчването на първия мандат.

Радев и Нинова не скриха различното си виждане по всички теми, макар че консултацията започна любезно и с комплименти от страна на държавния глава. „БСП е партия с дългогодишен опит и в парламентаризма, и в управлението на страната, затова е от важно значение как вижда вашата партия преговорите и диалога в НС“, попита в началото на разговора Радев.

„Вие бихте ли подкрепили изобщо и при какви условия първия мандат? Ако счетем, че той е неуспешен и отидем към втория, бихте ли се включили отново с предишните си коалиционни партньори в управлението на страната?“, поинтересува се още президентът, цитиран от dir.bg. Румен Радев постави и други важни въпроси пред парламента, като законите, свързани с Плана за възстановяване, постави на дневен ред попълването на различни държавни органи от Народното събрание с изтекли мандати и други задачи.

БСП няма да подкрепи мандат на ГЕРБ

„Смятаме, че сериозни разговори за кабинет, ще започнат след първия мандат“, каза Нинова и обяви, че времето за разговори на партиите, които е дал президентът, е било загубено. Тя отсече, че партията ѝ няма да подкрепи първия мандат, но е готова да говори за управление с втория, на ПП.

„За нас има три важни задачи - първо, приемане на бюджет със социална насоченост, законите по Плана и трето, надяваме се, успешни разговори за съставяне на редовно правителство. Смятаме, че времето, което ни дадохте досега, е загубено. Поне досега няма резултат за съставяне на правителство, ако такива преговори се водят", обърна се соцлидерката към президента.

Ако не се състави кабинет, парламентът ще бъде разпуснат в началото на декември

„Не мисля, че времето е загубено“, не се съгласи Румен Радев. И напомни, че държавният глава не е притиснат от конституционни срокове. „Ако не се състави кабинет, това означава, че парламентът трябва да се разпусне в началото на декември. Това означава, че трябва да правим избори края на януари или през февруари“, обясни Радев. И изтъкна, че предизборната кампания ще трябва да се прави точно насред коледните празници.

„Времето изтича. И къде да спре този часовник? За разлика от други, аз съм длъжен да мисля и за най-тежкия вариант - ако отидем на предсрочни избори, кога да бъдат те, заяви президентът.

Модернизация на армията или социална политика

Той настоя да разбере защо Нинова постоянно упреква служебния кабинет и твърди, че ще се купуват „Грипени“. „Няма нищо за „Грипен“, непрекъснато говорите за това в парламента“, поинтересува се Радев и я упрекна, че противопоставя модернизирането на армията ни на социалната политика.

Лидерката на БСП отрече да противопоставя социалната сфера на парите за отбрана, а обясни, че на този етап не било належащо да купуваме нови самолети за бойната авиация.

„Това не са наши, а са ваши предложения“, каза за изтребителите президентът,като припомни, че решението бе взето от правителството на четворната коалиция, в което соцлидерката беше вицепремиер. Румен Радев изреди пред Нинова  фактите, а именно, че преговорите за новите Ф-16 са били водени от „вашето правителство“.

„Договорът е подготвен от вас - и договорът, и проектът. Това е продължение на вашата политика. Относно „Грипените“, на 1 юни вашето правителство изпрати писма до САЩ, Нидерландия, Испания, Франция, Италия, Швеция с въпрос за лизинг на самолети, втора ръка. Възможно най-евтиното и най-бързо за реализиране. Тази кореспонденция продължава. Към момента няма никакви „Грипени“, нито Ф-16, защото ни беше отказано. Искам да ви успокоя, нищо няма към момента, нито решено, нито предложено“, обясни Радев на Нинова. И повтори, че единствено парламентът ще реши дали е целесъобразно.

Президентът призова лидерката на БСП към по-спокойно и рационално говорене по темата. Тя пък му опонира, че министрите на БСП са гласували против покупката на новите изтребители в предишния Министерски съвет, както и депутатите в парламента. 

„Това донякъде обяснява и защо правителството не успя да удържи властта", заключи Радев. „Друга е причината, не е тази“, отново репликира соцлидерката.

Консултацията на президента е поредната, която предприема държавният глава с парламентарните политически сили, преди да пристъпи към връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство. Президентът вече проведе срещи с ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС и „Възраждане“.

Радев започна консултациите в края на октомври и разреди срещите с политическите сили до една на седмица. Още в началото на кръга консултации държавният глава обоснова намерението си да не бърза с връчването на мандатите, за да има време парламентът да свърши важната работа, която стои пред него, а и да даде време на партиите да изградят конструктивен диалог помежду си и да работят заедно за решаване на кризите. 

След срещата с БСП остава Румен Радев да насрочи консултации с „Демократична България“ и „Български възход“. Едва след това президентът ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС, за да опитат да сформират правителство.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама