Руски ракети паднаха в Полша - НАТО, Г-20 и ЕС са на крак

09:00, 16 ное 22 25 2083 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Напрежението около войната в Украйна значително се повиши, след като снощи руски ракети паднаха на територията на Полша и една от тях уби двама цивилни. Инцидентът се случи часове, след като Русия предприе масирана ракетна атака над Украйна.

Руски удари по Киев

„В 15.40 ч. ракети руско производство падна в село Пшеводов в окръг Хрубиешов на Люблинското воеводство, убивайки двама граждани на Полската република“, се казва в изявление на Министерството на външните работи, цитирано от БГНЕС. Ракетите, които са руско производство, са паднали в село, което се намира на 10 км от граничната бразда между Полша и Украйна. Във връзка с инцидента руският посланик във Варшава Сергей Андреев беше извикан в полското външно министерство, където от него бяха поискани „подробни обяснения“.

Според полския OSINT анализатор Ярослав Волски може да има 2 версии: ударът е нанесен от руска ракета или е от украинска ракета за противовъздушна отбрана. Но естеството на кратера от ракетата, останките на трактора и ремаркето, сочат към първия вариант - удар от руска ракета.

АКТИВИРАНЕ НА ЧЛ. 4 ОТ ДОГОВОРА ЗА НАТО?

Официална Варшава дълго време нито отричаше, нито потвърждаваше инцидента. Късно вечерта съобщи пестеливо, че правителството проучва ситуацията. „Службите изясняват обстоятелствата около инцидента. Те ще работят цяла нощ. Заради създалата се ситуация беше решено да се повиши боеготовността на някои военни части. В същото време решихме да проверим дали има основания за активиране на член 4 от договора на НАТО“, заяви правителственият говорител Пьотр Мюлер, цитиран от „Сега“.

Чл. 4 от Северноатлантическия договор гласи, че „Страните по Договора ще се консултират всеки път, когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях“. Механизмът за консултации е бил задействан няколко пъти в историята на НАТО. За последно това се случи преди година, когато турски войници бяха убити при нападение от Сирия. В този случай НАТО реши да се консултира, но не предприе никакви действия, припомня Mediapool.

Падналите ракети веднага предизвикаха опасения, че Алиансът може да бъде въвлечен в почти деветмесечната война на Русия срещу подкрепяната от Запада Украйна. Засега обаче не става дума за чл. 5 от Североатлантическия договор, според който нападението срещу държава член на НАТО, каквато е Полша, включва системата за колективна отбрана и означава въвличане на алианса във войната. Активирането на този член не става автоматично, а по преценка на организацията.

РУСИЯ ОТРИЧА

Русия отрече изстреляни от нея ракети да са паднали в Полша. Руското министерство на отбраната нарече информацията „умишлена провокация“ с цел разпространяване на фалшиви новини за Русия. Ведомството освен това отрече въоръжените сили на страната да са изстрелвали ракети в района на полско-украинската граница.

Във вторник през деня руснаците са изстреляли поне 85 ракети над Украйна, по данни на украинския президент Володимир Зеленски. Според властите в Киев това е най-тежката вълна от руски ракетни атаки от началото на войната преди близо девет месеца. Според украинския президент Володимир Зеленски, който отправи вечерния си адрес към нацията, обаче няма съмнение, че Полша е била ударена от руски ракети. Според него това е „много значима ескалация и трябва да се предприемат действия. „Поразяване с ракети на натовска територия... Това е руска ракетна атака срещу колективната сигурност! Това е много значителна ескалация. Трябва да действаме“, призова Зеленски.

ИЗВЪНРЕДНИ СРЕЩИ НА НАТО, Г-20 И ЕС

„Разговарях с президента Дуда за експлозията в Полша. Поднесох съболезнованията си по повод загубилите живота си. НАТО наблюдава ситуацията и съюзниците провеждат консултации. Важно е да се установят всички факти”, написа в Twitter генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Страните от Алианса ще се съберат днес на извънредно заседание в централата на НАТО в Брюксел.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ще свика среща на лидерите на Европейския съюз (ЕС) по време на срещата на върха на Г-20 заради инцидента в Полша. Политикът заяви това на страницата си в Twitter.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, който също беше в Бали, предупреди, че е „абсолютно необходимо да се избегне ескалация на войната в Украйна“.

РЕАКЦИИ

Президентът на България Румен Радев, няколко часа по-късно от президентите в Източна Европазаяви, че инцидентът е неприемлив, крие риск за дестабилизацията на целия регион и за разширяване териториалния обхват на войната на Русия срещу Украйна. "Необходимо е незабавното изясняване на този опасен случай и предприемането на адекватни мерки. Всеки ден на тази война разрушава бъдещето на Европа и света", заяви Радев.

България е изключително притеснена от експлозията в Полша, при която загинаха двама цивилни граждани, се казва пък в позиция на българското МВнР. "Следим развитието на ситуацията отблизо и сме в контакт с нашите съюзници за консултации. Изразяваме пълна солидарност с полските ни съюзници, обединението на НАТО и Европейския съюз е нашата сила. От самото начало на руската война в Украйна заявяваме, че агресията трбва да спре", се казва още в позицията.

Президентът на САЩ Джо Байдън в разговор с полския си колега Анджей Дуда предложи пълната подкрепа на САЩ в разследването на бомбения атентат в Полша. Байдън заяви, че е „малко вероятно“ ракетата да е изстреляна от Русия. „Съгласихме се да подкрепим полското разследване на експлозията“, заяви Байдън. „Ще се уверим, че сме разбрали какво точно се е случило... и след това колективно ще определим следващата си стъпка“, добави той. Запитан дали ракетата, която уби двама души, е изстреляна от Русия, Байдън заяви, че има „предварителна информация, която оспорва това“. „Малко вероятно е... тя да е била изстреляна от Русия. Но ще видим.“ Говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрис Райдър каза в изявление, че САЩ все още проучват съобщенията за ракетен удар в Полша, но добави: „Бяхме кристално ясни, че ще защитаваме всеки инч от територията на [страните в] НАТО“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви: „Терорът не се ограничава до нашите държавни граници и е въпрос на време руският терор да стигне по-далеч“. Според него атаката по територия на НАТО е „много значителна ескалация“, поради което е „необходимо да се действа“. Външният министър Дмитро Кулеба заяви, че „колективният отговор на руските действия трябва да бъде твърд и принципен“.

Междувременно Франция призова за „изключителна предпазливост“ по въпроса откъде е изстреляна ракетата, като предупреди, че „много държави имат еднакъв тип оръжие, така че установяването на модела няма да покаже автоматично кой стои зад него“.

Министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс нарече в ударите „престъпния руски режим“ и подчерта, че „Латвия напълно подкрепя полските си приятели и осъжда това престъпление“.

Според естонското външно министерство „последните новини от Полша са много тревожни“. „Естония е готова да защитава всеки сантиметър от натовската територия. Ние сме напълно солидарни с нашия най-близък съюзник Полша“, се казва в съобщението. 

Обединеното кралство каза, че „поддържа тясна връзка“ със съюзниците във връзка със съобщенията. „Ние разследваме тези доклади и поддържаме тясна връзка със съюзниците“, каза говорител на министерството на външните работи.

Германия също каза, че следи ситуацията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама