Руски удари по Киев

16:21, 15 ное 22 25 2401 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Русия атакува украинската столица Киев. В града се чуват експлозии и дим, съобщава Би Би Си. Две жилищни сгради в района на Печерск са сред ударените, каза кметът на столицата Виталий Кличко. Това е първата подобна атака от повече от седмица, предаде bTV.

Системите за ПВО са задействани и в Черниговска и Сумска области на Украйна. Ръководителят на военната администрация на Кривой Рог Александър Вилкул и губернаторът на Николаевска област Виталий Ким по-рано съобщиха за изстрелване на ракети от Русия.

Световните лидери в момента са на среща на Г-20 в Индонезия, където осъдиха войната срещу Украйна. В същото време руският външен министър Сергей Лавров напусна срещата на Г-20. 

Русия отговаря на мощната реч на Зеленски на Г-20 с нова ракетна атака. Някой сериозно ли мисли, че Кремъл наистина иска мир? Те искат подчинение. Но в крайна сметка терористите винаги губят“, написа в Twitter началникът на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак.

Зеленски пред лидерите от Г-20: Войната с Русия трябва да приключи сега

По-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви пред световните лидери на срещата на върха на Г-20 в Бали, че войната с Русия трябва да приключи сега. 

„Убеден съм, че сега е моментът, в който руската разрушителна война трябва и може да бъде спряна“, заяви той и очерта редица стратегии, сред които осигуряване на ядрена и хранителна безопасност, прекратяване на военните действия и превенция на по-нататъшна ескалация на конфликта. Той неколкократно се обърна към лидерите като към „Г-19“ - изрично изключвайки Русия.

Зеленски също така помоли за удължаване на Сделката за износ на зърно, която изтича на 19 ноемвр, предаде Дарик радио. ООН твърди, че от началото на споразумението досега успешно са изнесени 10 млн. тона зърно и други хранителни продукти, което е предотвратило глобална продоволствена криза. Зеленски заяви, че сделката трябва да бъде удължена за неопределено време, „независимо кога ще приключи войната“. Правото на храна е основно право на всеки човек по света", каза той и предложи сделката да обхване и други пристанища в района на Николаев.

Президентът Зеленски също така обвини Русия, че се опитва да „превърне студа в оръжие срещу милиони хора“, като бомбардира ключова украинска енергийна инфраструктура преди настъпване на зимата. Той поиска допълнителна военна помощ от съюзниците на Украйна и ценови ограничения върху руския износ на енергийни ресурси, така че Русия да не може да печели от тях. „Ако Русия се опитва да лиши Украйна, Европа и всички потребители на енергия в света от предвидимост и ценова стабилност, отговорът на това трябва да бъде принудително ограничаване на експортните цени за Русия... Това е справедливо. Ако ти отнемаш нещо, светът има право да отнеме от теб“, каза той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама