Средната брутна заплата в ИТ сектора 2 пъти и половина по-висока от средната за страната 

13:15, 15 ное 22 25 1912 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Средната брутна заплата в ИТ сектора е 2 и половина пъти по-висока от общата средна заплата за страната според данните на Националния статистически институт за работната заплата от м. септември 2022 (или 4276 лв). Докато за никого не е тайна, че ИТ секторът е привлекателен с високите си възнаграждения, зад тези данни остават скрити много нюанси

Национално проучване за удовлетвореността от работното място, инициирано от Career Show, разглежда перспективите за развитие в ИТ сектора. Анализът на резултатите от проучването разкрива интересни детайли за размера на заплащането на ИТ специалистите в България и темпа на ръст на заплатата с натрупаните години опит. Според данните половината начинаещи ИТ специалисти получават нетна заплата до 1500 лв. Въпреки това нивото на удовлетвореност на младшите специалисти е високо, а с натрупването на професионален опит ИТ експертите стават по-склонни да сменят работата си за по-добра оферта.

Начинаещите ИТ специалисти не получават висока заплата

Въпреки че средното брутно месечно възнаграждение в сектора е 4 276 лв., ИТ специалисти с до 1 година опит разбиват схващането, че заплащането в сферата е завидно още от началото на кариерния им път. Над 90% от начинаещите ИТ специалисти отбелязват, че получават заплата по-ниска от средната за сектора. Нещо повече, близо половината от тях - 43% - са отбелязали, че получават месечна заплата до 1500 лв. 

Все пак, в сравнение с останалите индустрии, дори начинаещите ИТ специалисти могат да се похвалят с по-високи заплати. Ако 43% от тях получават заплата до 1500 лв., при начинаещите експерти в другите сектори този процент е значително по-висок - 76%.

Перспективата за ръст на заплатата в ИТ сектора остава по-голяма в сравнение с останалите индустрии

Според проучването, специалистите в ИТ сектора имат най-добри перспективи за ръст на заплатата с натрупаните години опит. Докато само 10% от начинаещите специалисти получават средно или над средното възнаграждение за сектора, само след 2 години натрупан опит, процентът нараства на 34%. При 5 години трудов стаж в сферата 63% от анкетираните получават средната за сектора заплата или по-висока. За най-опитните ИТ експерти - тези с над 10 години опит - този процент е вече над 75%.

При анкетираните експерти от други сектори, размерът на заплатата нараства със значително по-бавни темпове.

ИТ специалистите са с най-висока удовлетвореност от работата си, но и са по-склонни да я сменят при по-добра оферта

Данните от проучването сочат, че ИТ специалистите и специалистите по Човешки ресурси са най-удовлетворени от условията на труд в компанията си. Въпреки това над 80% от анкетираните ИТ специалисти са посочили фактор, който би ги мотивирал да сменят работата си. Като най-чести причини за смяна на работата те отбелязват по-високото възнаграждение и по-спокойната работна среда.

Повече за условията на труд в над 60 ИТ компании ще разкажат самите компании по време на Career Show Tech -  кариерно събитие за ИТ професии. Събитието ще се проведе изцяло онлайн на 29 и 30 ноември. В него участват водещи ИТ работодатели с множество отличия и впечатляващи стратегии за привличане на таланти и грижа за служителите. Всеки, който търси нови кариерни възможности в ИТ сферата, ще може да провежда с тях лични видео срещи. 

Участието в събитието е безплатно след задължителна регистрация на careershow.bg.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Cardemepe 09:47, 11 мар 23

Of the detainees who remain, 84 were cleared for transfer by national security officials more than four years ago nolvadex for sale in usa It is been a long time since I have raised the level of the Pluto Real Male Enhancement Pills virmax natural male enhancement reviews Sword

2 ExpGLSoyk 21:53, 08 фев 24

Lower Total Knee Arthroplasty Revision Risk Associated With Bisphosphonate Use, Even in Patients With Normal Bone Density finasteride over the counter

3 aZLKHSW 20:06, 16 фев 24

cialis with priligy Because it s the end of August

4 Adjunny 01:48, 28 фев 24

1989; 3 1701 9 price for viagra

5 Sywheni 21:25, 20 мар 24

Dilantin should be mixed in dextrose in water before administration levitra en andorra

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама