Олимпийските игри в Париж разкриха своя талисман 

13:32, 14 ное 22 / Спорт 25 2233 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Олимпийските игри в Париж през 2024 година разкриха талисмана си - две червени фригийски шапки, които са кръстени „Фриж“ и са символ на Френската революция и съответно на републиката и на равенството. Това е мека червена шапка с конична форма, носена от Мариана, разкри агенция „Франс прес“. 

Плюшените играчки са изработени в Китай, както и „огромна част от плюшените играчки, продавани във Франция“, подчертават организаторите на Игрите.

Очаква се, приходите от мърчайдайзинг да бъдат около 127 милиони евро, като това са предвиждания в бюджета на Организационния комитет, направени още през 2021 година.

Едната от шапките е обута в маратонки, а другата има протеза на единия крак, което е препратка към Параолимпийските игри. До момента 65% от талисманите са били животни, като в повечето случаи става дума за мечки. 

„Това е специален ден за Париж 2025“, каза президентът на Организационния комитет Тони Естанге. Фригийската шапка е „позната в целия свят и е представена в изкуството, кметствата и на много марки“, добави той.   

Имахме желание да бъдем различни и да не изберем животно, а идеал. Искаме тези талисмани да подчертаят френския дух“, подчерта Естанге.

В последните месеци организаторите разкриха, че са се консултирали с историци, за да направят история около Олимпийските игри, както и за церемонията по откриването, която ще се проведе в река Сена, пише БТА.

В последния видео клип се вижда, че мотото на Олимпийските игри ще бъде „Да отворим широко очи“, като се спира основно върху историята на XX век, като между спортните успехи има и образите на първата жена председател на Европейския парламент Симон Вейл или на студенти, които мятат павета през май 1968 година.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама