Защитата на Иванчева поиска помилване от президента

15:09, 11 ное 22 25 2366 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Адвокат Николай Хаджигенов, защитник на бившия кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева, е изпратил молба до президента за помилването ѝ. 

„Правосъдието и правото изобщо не са имали нищо общо с казус „Иванчева“, никога. С решението на Върховния съд от вчера, което до ден днешен още не сме видели от защитата. Всичко приключи така, че единственото, което остана, е да настояваме президентът да помилва Иванчева“, заяви адвокатът в ефира на bTV.

Десислава Иванчева влиза в затвора

Иванчева вчера беше отведена от дома си в затвора в Сливен, след като стана ясно, че Върховният касационен съд (ВКС) ѝ е дал 6-годишна ефективна присъда. Решението е окончателно. Делото е за корупция – поискан и получен подкуп от 75 000 евро. Ефективни присъди са постановени и за другите двама подсъдими – Биляна Петрова получава 5 години затвор, а Петко Дюлгеров – 4 години.

Иванчева и Петрова бяха зрелищно арестувани на 17 април 2018 г. пред Спортната палата в София. Акцията се ръководеше лично Иван Гешев, по това време ръководител на Специализираната прокуратура. 

Преди година Десислава Иванчева роди син. Засега детето остава при нейната майка. На въпроса дали в молбата за помилване се позовава на това, че тя оставя малко дете Хаджигенов отговори: „Това, върху което съм акцентирал, е правосъдието. Това е част от битката за правосъдие“. „В един нормален свят Иванчева щеше да е при вас онзи ден, а Борисов в затвора. Доколкото у нас светът не е нормален, стана обратното“, коментира Николай Хаджигенов.

Държавната милост се полага само в изключителни случаи, а право да решава кой да я получи е делегирано на вицепрезидента Илияна Йотова. От вчера в интернет и пред Съдебната палата се събира подписка за помилването на Иванчева и Петрова. Очаква се тя също да бъде внесена в Президентството. Адвокат Хаджигенов уточни, че при помилване присъдата не се отменя, просто Десислава Иванчева няма да лежи в затова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама