Големите кавички: „В Иран жените ни преподават урок по смелост“

12:09, 11 ное 22 / Големите кавички 25 2585 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Topnovini.bg подбира най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати на родни и чуждестранни политици, общественици, спортисти и звезди.

В тези месеци на изпитания, в Иран жените ни преподават урок по смелост. Това каза Елисавета Белобрадова от „Демократична България“ в декларация от името на групата, с която от ДБ изразиха подкрепа за иранските жени.

„На 16 септември 2022 г. в 21 век една млада жена само на 22 години умира в ареста от побой, нанесен ѝ от моралната полиция в Иран, защото хиджабът ѝ не е поставен според изискванията на иранския режим. За броени дни името Макса Амини се превръща в знаме на съпротивата на хиляди иранци срещу същия този режим. Иранските жени излизат смело пред полицията, горейки своите хиджаби“, каза още Белобрадова. 

„Ние, от коалиция „Демократична България“, искаме да изразим публично от най-високата трибуна в нашата демократична, свободна страна своята подкрепа за тези изключително смели жени и за мъжете, които са рамо до рамо с тях в битката за свобода на техните тела“, заяви Белобрадова.

Тя отбеляза, че битката за свобода не е нова за иранските жени. Още през 1906 г. те взимат дейно участие в конституционната революция на страната, уточни Белобрадова. Тя допълни, че десетилетия наред Иран е светска държава, а жените – свободни и достойни граждани, до идването на ислямския режим през 1979 г., когато стотици хиляди от тях излизат по улиците да защитят правото си да избират как да разполагат със собствените си ръце, тела и коси. Тази съпротива забавя само с няколко години налагането на терора над личността на жената и до ден днешен в Иран тя е обект на тормоз, допълни Белобрадова.

„С годините думата феминизъм е белязана от хиляди грешни интерпретации“, добави още депутатът от „Демократична България“ и уточни, че това е простата човешка възможност на една жена да избира своята съдба, да се облича, както прецени, да завърши висше образование, да работи и да бъде дори народен представител. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама