Радев обеща на синдикатите: Служебният кабинет ще внесе бюджет, ако има консенсус в парламента

16:08, 11 ное 22 25 2377 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Няколко пъти съм канил премиера и финансовия министър и съм настоявал да се внесе базовият бюджет с 6,6% дефицит. Вариантът с 3% дефицит е невъзможен. Ако има консенсус за спасяване на бюджета от предизборно наддаване, служебният кабинет ще внесе бюджет за 2023 година. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща със синдикалните организации. 

„Бюджетът е финансовият план на парламентарното мнозинство. В момента такова няма. Не е работа на служебен кабинет да прави политика по доходите“, добави той, цитиран от bTV.

Според него е трудно в настоящата обстановка в Народното събрание да се стигне до нещо продуктивно, а изходът от ситуацията е диалог.

„Длъжен съм да спазвам Конституцията и да уважавам разделението на властите. Безпочвени са спекулациите, че президентът узурпира властта. Аз я давам – никой не иска да я поеме“, категоричен е той. Радев допълни, че партиите се страхуват от управлението преди зимата.

„Партиите да си влязат в ролята, да намерят диалог, да съставят правителство, което да има ясна стратегия“, подчерта президентът.

Протест на синдикатите блокира центъра на София

По-рано днес синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа“ организираха голям протест с автошествие с искания за по-високи доходи и запазване на работните места.

Демонстрацията започна в 11.00 часа пред сградата на Народното събрание. Към 12 часа голяма колона автомобили се отправи на шествие по бул. „Цариградско шосе“ в посока изхода на София. Колите се движеха в едната лента на трилентовия булевард. Планът е колоната да обърне движението на кръстовището при „4-и километър“ и от там да се върне обратно към центъра. Автошествието доведе до сериозно задърстване по булевардите „Цариградско шосе“, „Цар Освободител“, „Васил Левски“, „Евлоги и Христо Георгиеви“, „Ситняково“. Блокирани бяха автомобили, както и колите на градския транспорт.

В 14.00 часа държавният глава Румен Радев ще разговаря с протестиращите.

Исканията на двете най-големи синдикални организации са свързани с доходите на работещите, трудовите и синдикалните им права, включително и отражението на Зелената сделка върху определени сектори, респ. мини „Марица Изток“.

Сред исканията им са повишаване на минималната работна заплата от 710 на 850 лв от 2023 г., както и цялостен ръст на доходите до края на тази година, който да компенсира натрупаната инфлация. Синдикатите искат скок поне с 13% на всички заплати в частния и бюджетния сектор.

Също така синдикатите искат отлагане на плановете за либерализация на енергийния пазар за битовите потребители и увеличаване на енергийните помощи за социално слабите.

Има потребност да бъдат увеличени доходите на хората. Точка!

„Има потребност да бъдат увеличени доходите на хората, защото издръжката им на живот се е увеличила. Точка“, категоричен бе синдикалният лидер на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в ефира на БНР. Идеята да се работи през следващата година с бюджета за предходната е несъстоятелна, смята Манолов. По думите му в момента се върши някаква политическа маневра. „Сигурен съм, че имат и друг вариант и могат и него да предложат“, каза той.

Пари има! Въпрос на политически консенсус е дали ще ги дадем за заплати, или за изтребители

Над 65 млрд. лева е бюджетът на държавата. Ръстът на минималната работна заплата ще струва 700 млн. лева. Това е един 1% от всички разходи, обясни в ефира на Нова телевизия Любослав Костов от КНСБ. „Очевидно мнозинство за изтребители има, но няма за увеличение на заплатата. Никой не излиза обаче да обясни как хората ще си посрещнат сметките“ , заяви Костов. 

„Това не са наши измислици. Въпросът е не какво можем да си позволим, а какво искаме да си позволим - дали хората да оцелеят, или да поискаме още F-16“, каза и Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

„Пари има! Въпрос на политически консенсус е дали ще ги дадем за пенсии, за заплати, или за изтребители. Приоритетите на хората не са изтребители”, категоричен бе Костов.

Заради ниско заплащане се наблюдава текучество на хора от определени сектори, казват още синдикатите. 

„Има държавни служители, които получават 730 лева брутна заплата“, каза Григорова, като даде за пример Агенцията по кадастъра, на която са нужни 2 млн. лв. от бюджета за увеличение на заплатите. „Това са жълти стотинки на фона на един държавен бюджет“, категорична бе Григорова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 16:37, 11 ное 22

Много са ми интересни тези синдикати. Доколкото знам частният бизнес в България е много повече, примерно над 90 процента в сравнение с държавния. Би трябвало да ходят и да протестират пред работодателите, та именно те правят бюджета. Държавата отговаря за бюджетните организации и държавните предприятия.

2 Анонимен 14:54, 12 ное 22

Радев съсипа държавата.Трябва даси получи заслуженото, рано или късно.

3 Анонимен 14:56, 12 ное 22

Сега щял дани спасява.На кол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама