Христо Иванов за обща кандидатура на ДБ, ПП и „Спаси София“ за местния вот

09:33, 11 ное 22 / Политика 25 2131 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов каза, че не биха подкрепили първия мандат на ГЕРБ, но това не означава, че той не може да бъде успешен - чисто аритметически това е възможно, дори и ако се извадят гласовете на „Продължаваме промяната“, които имат същата позиция за първия мандат. От наша гледна точка може да се каже, че сме го отписали.

„ГЕРБ трябва да покажат своята визия и своята сериозност, и да поемат своята отговорност. Това ще бъде много важна част от разговора и за втория мандат. Кои са онези параметри, кои са онези политики, кои са онези приоритети, кои са онези техники на упражняване на властта, които биха могли да доведат до преодоляване на голямото недоверие, което съществува", обясни той в ефира на БНТ.

Той добави, че не може да подкрепят първия мандат, но с интерес очакват как ще се развият нещата. „Вторият мандат за нас е сериозен разговор, защото има ясен мандатоносител - предварително определен и това е „Продължаваме промяната“, коментира Христо Иванов.

Според него третият мандат е непредсказуем, защото не се знае на кого ще го даде президентът.

Битката за София 

Относно подготовката за местните избори, Иванов заяви, че парламентите идват и си отиват доста бързо, местната власт обаче е най-долният фундамент на властта в България. Позиционирането и съотношението между политическите партии в рамките на местната власт е това, което задава цялата конструкция, смята той.

Приоритетът трябва да бъде единна кандидатура на предстоящите местни избори – на „Демократична България“, на „Продължаваме промяната“ и на „Спаси София“, не само за столицата, а за всички големи градове“, каза още Христо Иванов.

„Спаси София“ става партия

Припомняме, че преди няколко дни Борис Бонев обяви, че „Спаси София“ става партия. Година преди местните избори неправителствената гражданска организация се стяга за участие. „Спаси София“ от години е активна по софийските теми, а уточнението сега е, че партията няма да се позиционира в ляво или в дясно. Борис Бонев е независим общински съветник.

Досега нито една политическа партия не е обявила подкрепа за „Спаси София“ за местния вот в столицата. Гражданската организация е и първата, която заговори за изборите идната есен, на фона на политическата и институционална криза в страната в момента.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов повдигна въпроса за местните избори и вчера в парламента. На срещата с „Продължаваме промяната“ за Бюджет 2023 той изтъкна, че важният разговор за местния вот трябва да се започне. „Това може да изглежда встрани или далеч, но всъщност е част от политическия цикъл, който може да тласне България напред в нейното развитие. Тук ние носим споделена отговорност да предложим визия и формула за общи кандидати, които да отворят вратата към бъдещето“, заяви той, а днес каза и в национален ефир, че обща кандидатура на ПП, ДБ и „Спаси София“ трябва да бъде приоритет.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Асен 14:51, 11 ное 22

ДБ виждат, че отиват към дъното и искат да се прикрепят към някого, че иначе отиват на борсата на труда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама