Минеков поиска политическите активисти в Народния театър да бъдат сменени

17:36, 10 ное 22 / Култура 25 2666 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Не бих желал нашият театър да се превръща в кръжок по политически интереси. Това заяви министърът на културата проф. Велислав Минеков на пресконференция днес, по време на която засегна и случая със скандала в Народния театър от последните дни, пише „Сега“

„Имам неистова нетърпимост към хора без морал“: Скандалът в Народния театър

По повод на конфликта министър Минеков днес заяви, че е разтревожен: „За съжаление това политическо обкръжение може би по някакъв начин е форма на защита на самия директор, но не мисля, че това са правилните хора на правилното място, и аз ще помоля те да бъдат сменени и да бъдат подбрани професионалисти, а не политически активисти“. Запитан кого точно има предвид, проф. Минеков отговори: „Всички!“.

Министърът коментира още: „Не може от едната страна на теглилката да поставим злато, а от другата страна перушина. Аз държа на присъствието на режисьора Александър Морфов в Народния театър. За съжаление вследствие на събитията той е силно разколебан в желанието си за присъствие там“, като добави, че евентуалното му оттегляне би било голяма щета. Васил Василев вчера обясни пред БНР след няколкодневно мълчание по случая, че няма намерение да променя екипа си по повод на скандала между главния режисьор и завеждащата „Връзки с обществеността“.

Според Велислав Минеков колегите на Морфов мълчат, подкупени с пари. „Разбрах за небивало покачване на заплатите на артистите в състава – някои получават 5000 лв. заплата, каквито и директорите на дирекции в Министерството на културата не получават“, каза той. И изтъкна, че ако се направи сравнение с възнагражденията в театрите в Пазарджик, Разград и Враца например, нещата биха изглеждали „впечатляващи, дори отчайващи“.

Министърът ще отправи предупреждение към директора на Народния театър „Иван Вазов“ и ще поиска да се извърши пълна проверка не само на случая, но и на всичко, което става в театъра, откакто Васил Василев води трупата. „Видими са тези политически представители. Няма да ги изброявам, но това не е хубаво, по-добре е с професионалисти“, заключи той.

Министърът посочи и друг скандален случай, при който член на Управителния съвет на Национален фонд „Култура“ към МК, преподавател в Художествената академия, е подложен на политическо преследване: Велико Маринчевски, млад човек с международна биография като творец и отличен преподавател. „Ще направя всичко възможно да се прекъсне това преследване и ще споделя с председателя на Парламентарната комисия по културата и медиите Ченчев, както и с министъра на образованието Пенов, за да няма подобни инциденти където и да било в България“, обеща Минеков.

Захари Карабашлиев напуска Народния театър?

Междувременно сайтът за култра „Площад Славейков“ съобщи, че Захари Карабашлиев, назначен това лято като главен драматург на Народния театър, е подал снощи оставката си. Оставката му е свързана с разразилия се скандал между Александър Морфов и Велислава Кръстева.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама