56% от българите не се интересуват от войната в Украйна

15:29, 10 ное 22 25 2362 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българинът вече е „свикнал“ с войната в Украйна. За 6 месеца чувствително нарастват дяловете на безразличните към случващото се в Украйна до 56 на сто от пълнолетните българи. Това е основният извод от проучване на агенция ЕСТАТ*. Тези данни показват „свикване“ с войната, тя става част от ежедневието, а хората вече приоритизират други проблеми, основно социални и материални", анализират социолозите.

Страховете, свързани с войната обаче, се засилват значително. Около и над 2/3 от българите се страхуват в една или друга степен от трета световна война и употреба на ядрено оръжие, посочват още от агенцията. Информираността за действие при кризи, свързани с военни заплахи, е практически нулева. Само сред мъжете, висшистите, заможните и жителите на големите градове има по-значителен дял от хора, които знаят какво да правят при ядрена заплаха, се посочва още в изводите на изследването.

Според данните 48,1% от българите не симпатизират нито на Русия, нито на Украйна във военния конфликт. През април процентът е бил 40,7. На Русия симпатизират 20,7% от респондентите, а на Украйна – 23,1 на сто. Симпатиите и към двете страни отчетливо намаляват, в по-голяма степен тези към Украйна и през октомври вече са почти изравнени. Над средната е подкрепата за Русия сред мъжете, хората над 50, живеещите на село, нямащите деца, лицата със средно образование и електората на БСП, ДПС и „Възраждане“.

Според 67,5 % от запитаните българската позиция в конфликта между Русия и Украйна трябва да е неутрална. Нагласата по този въпрос е устойчива във времето. Две трети от българите се обявяват за неутралитет на страната ни както в началото, така и в разгара на войната. „Тази нагласа се подхранва от много източници – симпатии към Русия и режима на Путин, страхове от глобализация на конфликта, недоверие със способността на българската държава и НАТО да защитят страната ни при агреси“, пишат от ЕСТАТ. 16,3 на сто смятат, че трябва да изразим подкрепа за Украйна, а 8,6% - за Русия.

Проучването показва, че 19% от хората гледат отрицателно на украинските бежанци, а положително - 25,8%. Делът на симпатизиращите на бежанците намалява с над 12 пункта, за сметка на безразличните. „С безразличие“ са отговорили 17,2%, а останалите 38 на сто нямат отношение. Устойчив и малък остава делът на хората, които са помагали на украинците. Данните показват, че потенциалът от 1/5, възнамеряващи да помогнат през пролетта, остава практически нереализиран. Едва 13% от твърдо подкрепящите Украйна във войната са помагали на бежанците.Профилът на оказалите подкрепа на практика съвпада с този на симпатизиращите на украинците – жени, млади, висшисти,жители на големите градове.

39,7 на сто не смятат, че ще има победител във войната, 20 % са на мнение, че Русия ще победи, а 11,4 % - Украйна. Три процента са отговорили, че очакват победител в конфликта да бъдат Съединените щати, а 25,8% не могат да преценят.

Спада подкрепата за членството в НАТО и при хипотетичен референдум, резултатът би бил приблизително равен -  29,8 % отговарят, че подкрепят присъединяването към Алианса, 31,1% са против, а 21% отговарят, че не биха гласували.

*Изследването е осъществено по метода „лице в лице“ сред 1004 пълнолетни български граждани, подбрани по пол, възраст и тип населено място, с максимално възможно отклонение от регистрираните процентни дялове ±3,1% при 50% дял. Проучването е проведено в периода 8.10-28.10.2022 г. със собствено финансиране.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама