Охраната по границата: Полицията се справя много добре, но оградата лесно се преодолява

11:57, 10 ное 22 / Политика 25 2431 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Състоянието на оградата ни с Турция се променя ежедневно. Всеки патрул на граничната полиция открива нови дупки, изрязани в нея. Има и проблем с височината на съоръжението - оградата лесно се преодолява със стълби, със стволове на дървета и т.н. Това заяви служебният вътрешен министър и зам.-министър-председател Иван Демерджиев по време на изслушването си в парламента относно предприетите мерки по границата на страната и справянето с потока от нелегални имигранти.

В момента българската граница изглежда много по-добре от момента, в който я намерих, обяви Демерджиев. По думите му има тревожна тенденция на постоянен растеж на мигрантския поток.  Той съобщи, че от началото на 2022 г. са били предотвратени 143 779 опити за преминаване на границата. В сравнение тази цифра през 2021 г. е около 40 000. „При целия този натиск мога да кажа, че нашата гранична полиция се справя много добре. За съжаление нашите полицаи пазят границата с телата си, защото тя не е достатъчно технически обезпечена“, каза Демерджиев, цитиран от Offnews.

Министърът на вътрешните работи обобщи основните проблеми в охраната по границата ни с Турция:

- Съставът на граничната полиция през последните 10 години е намалял с 1300 души. Заради това се налага и други структури да охраняват границата, например военните. Демерджиев обясни, че това е проблем, защото те са обучени по друг начин и посочи, че по тази причина ръководството на МВР е предложило увеличението на щатната бройка с 1260 души;

- Липса на автомобили, които да обслужват българо-турската граница, както и наличието на много непригодни служебни коли. Вътрешният министър поясни, че са започнати обществени поръчки за закупуването на нови автомобили;

- Лошо състояние на пътищата, които обслужват граничната зона - общо 30 км. Демерджиев каза, че заради това непрестанно се стига до аварии. Той посочи, че МВР е предприело радикален ремонт на тези пътища, като за целта е обявило частично бедствено положение;

- Липса на достатъчно техническо обезпечаване. Вътрешният министър обясни, че от общо 250 километра ограда, само на 154 километра от нея има допълнително технологическо обезпечаване (осветление и др.) т.е. близо 100 км от оградата е неосветена.

По думите на Демерджиев районът на Малко Търново е най-труден за охраняване, защото е пресечен и не е технически обезпечен.  Все пак по границата има частично наблюдение с дронове, които следят не само мигрантите, но и действията на полицията. МВР са осигурили и хеликоптери на граничарите, каза Демерджиев. 

Той заяви, че са били изградени множество контролно-пропускателни пунктове след 30-километровия участък, за да се подобри контролът на миграцията след граничната зона в България. МВР смята да разположи групи от местни по цялата граница, например 40 души в Болярово, които познават района и могат да реагират бързо без да се налага да пътуват дълго.

 „Ще се вземат мерки да снабдим служителите ни с дълго оръжие и да ги обучим как да го използват. Да ги научим как да удържат на такива изродски атаки. Съжалявам, но няма по-мека дума“, каза Иван Демерджиев. 

Демерджиев посочи, че Европейската агенция за гранична и брегова охрана „Frontex“ работи по-усилено с МВР и че броят техни служители по българската граница е увеличен. МВР си взаимодейства с Европол за обмяна на информация и за предаване на опит на кадри на министерството. Вътрешният министър съобщи, че България и Турция ще създадат постоянно действаща работна група, която да следи за опазването на границата.

„Говорих с родителите на убития полицай, ако те ми бяха поискали оставката - щях да я дам“, обяви вътрешният министър и добави през сълзи, че Петър Бачваров е искал да бъде погребан с парадна униформа. 

През оградата на ГЕРБ минават и зайци

Скандал възникна между ГЕРБ и бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков в пленарната зала след изслушването на вътрешния министър Демерджиев. Рашков обяви, че ГЕРБ са я построили така, че и зайците да минават, а ГЕРБ определиха Рашков като „комунистически милиционер следовател“ и го обвинихa, че не е поправил оградата, както трябва по време на своето управление и че много пари са били отпуснати за нищо.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама