Италия прекратява доставките на оръжие за Украйна

11:55, 10 ное 22 25 2661 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Италия не подготвя нови оръжейни доставки за Украйна. Това заяви министърът на отбраната Гуидо Крозето пред вестник „Il Messaggero“.

„Не подготвяме шести пакет със списък на оръжия за Киев и не говорим за доставка на ракети за Украйна. Не изключвам, че в бъдеще ще има ново постановление в рамките на НАТО и ЕС за по-нататъшна военна помощ за Украйна, но засега приключваме с доставките на оръжие, обещани от предишното правителство“, каза той, цитиран от БГНЕС.

Крозето припомни, че военната помощ е предоставена в рамките на резолюция, одобрена с мнозинство в парламента. „Имаме рамка, която ни позволява да вземем решение за военни доставки до 31 декември“, посочи министърът на отбраната. Той обаче не изключва възможността властите да преразгледат подхода си.

Крозето определи преговорите като единственото истинско решение за разрешаване на конфликта. „Още от началото на конфликта говоря за необходимостта от диалог между страните. Трябва да спрат сраженията, да се седне на масата за преговори и да се постигне мир“, заключи министърът.

Вестник „La Repubblica“ съобщи, че в средата на ноември Италия може да приеме нов указ за военна помощ за Украйна. След това „Il Messaggero“ цитира правителствени източници, според които Рим е замразил шестия пакет от помощи. Тази седмица Ройтерс, позовавайки се на представител на италианската правителствена коалиция, съобщи, че Рим е готов да предостави на Украйна различни системи за противовъздушна отбрана, включително ЗРК със среден обсег SAMP/T, произведени от Франция и Италия, италиански ракети Aspide, както и преносими системи Stinger.

Русия изпрати дипломатическа нота до всички страни, участващи в доставките на оръжие за киевския режим. Външният министър Сергей Лавров заяви, че тези пратки са легитимна цел за руските военновъздушни сили

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама