БСП удари рамо на ГЕРБ за оставката на Демерджиев

13:22, 09 ное 22 / Политика 25 2767 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бившият министър на земеделието от БСП Иван Иванов изненадващо обяви, че партията му подкрепя искането на ГЕРБ за оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев.

ГЕРБ настояват Демерджиев и главният секретар на МВР да дадат оставката си заради убития на границата ни с Турция полицай. Същевременно миналата седмица вътрешният министър разкри, че МВР разследва лидер на парламентарна група за корупция.

„Считаме, че президентът трябва да предприеме тези действия, ако министърът не го направи. В нормалните европейски държави се поема отговрност на най-високо ниво“, обяви Иван Иванов в кулоарите на Народното събрание, цитиран от Offnews.

Оценката на БСП за работата на МВР, и най-вече на ръководството, е негативна, заяви той. Според него по време на изборите през ноември са били допуснати „немалко изборни измами, тъй като МВР е абдикирало от процеса“.

По думите на Иванов случилото се вчера на границата ни с Турция е сериозен удар по държавността ни. „Откак служебният кабинет управлява, мигрантският поток е изключително засилен. Виждаме, че решенията не са ефикасни и довеждат до по-голяма деморализация“, каза още Иван Иванов.

Карадайъ, Костадинов и Петков защитиха Демерджиев

Каква вина има министърът с конкретния случай? Доколкото съм запознат става дума за тежко криминално деяние, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ във връзка с инцидента. Карадайъ предупреди: Не бъркайте министъра с един друг министър, чиято детска мечта явно беше да бъде милиционер. Коментарът му дойде, след като ГЕРБ обявиха, че искат оставката на Иван Демерджиев и на главния секретар на МВР. 

Трябва да решаваме проблемите, а не да се фокусираме върху един човек, който от няколко месеца е на власт. Трябва да се укрепи наистина оградата по границата, хората трябва да се снабдят с пълна екипировка, със снаряжения, коментира съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, цитиран от БГНЕС. По време на нашето правителство Министерството на отбраната даде до 500 човека да помагат на гранична полиция, в момента трябва да се мисли как да се по-добри охраната по границата, всичко останало са политически говорения, добави още той.

От „Възраждане“ също не искат оставката на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, защото по думите на Костадин Костадинов тя няма да промени нещата.

Оставка ще подам, само ако Радев ми я поиска

Бих подал оставка, ако я поиска президентът, а до момента такива искания не съм получил. Хората, които ми искат оставката, са виновни за проблемите, с които се боря още от първия си ден на поста, коментира на свой ред Иван Демерджиев.

Не мога да се съглася с критиките, които се отправят в последния ден към ръководството на МВР. Аз заварих Гранична полиция“ в изключително тежко положение. В първия ден дойдох тук, за да покажа, че положението е тежко, и че трябва да се справим с него. Това, че има огромен ресурс, никога в последните години министърът на МВР не е стоял толкова близо до служителите си, за да бъдат решени техните проблеми, добави той.

„Не може проблеми, създавани през последните 10 години - с намаляване на щатовете на Гранична полиция, с изграждането на едно нефункционално и бутафорно съоръжение по границата, със системното занемаряване и подценяване на всичко тук, да се пренася на настоящото ръководство. От първия си ден направих поредица действия за да се възстанови както щата, така и съоръженията, които обезпечават живота и здравето на хората. Така че съвсем неуместни са критиките“, подчерта вътрешният министър.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:02, 09 ное 22

Вдъхва доверие. Дано успее да вкара това министерство в час

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама