Служебният кабинет предлага балансиран ръст на акциза на тютюневите изделия, отговарящ на практиките в ЕС

08:10, 09 ное 22 25 1949 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Според наши източници голяма част от тютюневата индустрия подкрепя предвидимост и календар, който ще избегне шоково поскъпване на цигарите, ще даде предвидимост на приходите в бюджета, и ще избегне предоставяне на преимущество на някои фирми на пазара.

Предложението е с около 5% ръст поетапно, което е много под нивата на инфлацията. В различните категории продукти се предлага средно около 30 ст. увеличение, като се запазва преимущетвото на бездимните изделия и електронните цигари, които остават със значително по-нисък налог спрямо цигарите. С планирания календар за следващите 4 години България запазва най-ниските нива на облагане на акциз в ЕС. Дори с тези стъпки след 4 години страната ни не достига средните нива в ЕС към момента.

Акцизните нива у нас не са преразглеждани от 4 години и това предложение е логично и не би следвало да е повлияно от популистки намерения и бизнес интереси на отделни фирми, които са в ущърб на държавните приходи.

Предложението следва да бъде част от обсъжданията в отделните парламентарни комисии и очакванията са да бъде подкрепено с оглед на осигуряване на предвидимост и допълнителни приходи в бюджета, които изглеждат много повече от предложеното през лятото.

За разлика от предходното предложение са предвидени и логични срокове на влизане в сила и предвидимост за бизнеса, според някои от коментарите в индустрията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама