И ПП предлага по-ниски цени на горивата

16:43, 08 ное 22 25 1935 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Парламентарната група „Продължаваме промяната“ (ПП) внася проект на решение за намаляване на цените на горивата на вътрешния пазар. Това обяви на брифинг в парламента съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Дерогацията за вноса на руски петрол, която бе договорена с ЕК, влиза в сила след 5 декември. „Това означава, че всички европейски страни могат да вкарват руски петрол, но след 5 декември ние ставаме една от четирите страни в ЕС, които имат възможността да вкарват по-евтиния руски петрол да се преработва в България и продуктите от тази преработка да остават само за вътрешния пазар, което реално ще даде и по-ниските цени“, обясни Петков.

Важно е дотогава българското правителство да изготви ясен механизъм, за да може тази възможност, която нашето правителство успя да договори в Брюксел, да се отрази на крайните клиенти, обърна внимание Кирил Петков. 

Цените на горивата няма да паднат, но ще има нова схема за компенсация

„Ето защо сега сме подготвили специфични мерки в това решение и се надяваме, че българското правителство до 5 декември ще ги изпълни“, каза още Петков, цитиран от БТА. „Проекторешението предвижда изработване на механизъм за проследяване на пазара на горива в България, като по този начин се гарантира ценовото предимство на горивата, произведени от руски суров петрол, въвеждане на изискването преработката на руски суров петрол в България да се прави само и единствено от компании, които са регистрирани на територията на България, и гарантиране, че печалбите на тези дружества ще остават тук, в България“, обясни Венко Сабрутев.

По думите му от ПП предлагат още въвеждане на европейски регламент за спешна намеса за справяне с високите цени на електроенергията чрез въвеждане на допълнителен данък за свръхпечалбите от нефтопреработването. Сабрутев обясни, че се предвижда използването на приходите от този данък за компенсиране на физическите лица, потребители на горива в България. Това проекторешение е реално решение на проблема с високите цени на горивата и ще доведе до спад на цените, каза депутатът. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама