Може да има още обвиняеми за инцидента край Шабла

16:13, 08 ное 22 25 1667 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От Военно-окръжна прокуратура София дадоха подробности за разследването на инцидента край Шабла през юни 2021 г., при който самолет, управляван от пилота от ВВС Валентин Терзиев се разби във водите на Черно море, а подполковник Терзиев загина на място.

По случая са назначени няколко експертизи. Според обвинението резултатите от разследването показват, че причина за инцидента е немарливото изпълнение на служебните се задължения на ръководителя на стрелбите.

От прокуратурата не изключиха вероятността да бъдат привлечени като обвиняеми и други лица, но отказаха да коментират твърденията на съпругата на подполковник Терзиев, че отговорният за смърта му дори не е разследван.

Обвиниха полковник за смъртта на загиналия с МиГ-29 боен пилот

Вчера от Военно-окръжната прокуратура обявиха, че като обвиняем е привлечен полковник Методи Орлов, ръководил стрелбите по време на учението. Установено е, че той не е изпълнил задължението си да нареди прекратяване на учебната стрелба по мишената, когато самолетът МиГ-29, управляван от подполковник Валентин Терзиев е снижил под 4000 метра височина.

Подполковник Терзиев е бил подготвен за участие в учението, изтъкнаха от прокуратурата, предаде БНТ. 

Фаталният инцидент стана на 9 юни миналата година, а загиналият пилот Валентин Терзиев посмъртно беше повишен в чин подполковник. Според Софийската Военно-окръжна прокуратура ръководителят на стрелбите по време на учението полковник Методи Орлов не е изпълнил задължението си да нареди прекратяване на учебната стрелба по мишената, когато самолетът МиГ-29 е снижил под 4000 метра височина. По тази причина му е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, както и нанасянето на значителни щети на Министерството на отбраната за над 9 млн. лева.

Съпругата: Има и по-отговорно лице за инцидента 

Съпругата на пилота Димитрина Попова заяви, че отговорният за случилото се дори не е привлечен в хода на производството.

„Ама разбира се министър Стоянов, че полк. Орлов ще бъде оправдан, след като е единственият привлечен обвиняем, а изобщо не е в компетенциите и отговорностите му да бъде в контролния пункт при тази задача. Има изрична заповед на ръководителя на ВВС, утвърдена от МО, в която е определено лицето за ръководител на стрелбите и това не е полк. Орлов. Какво прави той там, кой го изпрати и с какви отговорности? Има и друго, по-отговорно лице в КП, което обаче изобщо не е привлечено в хода на производството. 

Това, че Методи Орлов ще поеме цялата вина го знам от десетия ден след инцидента (най-вероятно не по негово желание). Интересно е как Военна прокуратура стигна до това решение и нейно ли е? Има още много факти за изясняване, освен твърде закъснялата експертиза на черната кутия.

Имал ли е право на допуск до този полет полк. Терзиев и въобще обект ли е на разследване, защото това определя друга причина за инцидента, като основна и дава друго измерение на престъплението.

Министър Стоянов явно не си е научил устава на въоръжените сили, а за Наказателен кодекс не е и чувал, след като с такава лекота и с едно изказване обезсмисли съдебната ни система и отново прехвърли вината върху пилота, пренебрегвайки йерархичната подчиненост във ВС при взимане на решения, изпълнението им и последващите отговорности от това.

Ще привлече ли Прокуратурата правилните и всички отговорни лица, с точните факти и обстоятелства, или ще изпрати случая в битието?", пише Попова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама