Дефицит на лекарства заради търговци, които ги задържат в складовете си

14:18, 07 ное 22 25 1986 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Има данни, че търговци на едро задържат лекарства в складовете си, което води до дефицит. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов след среща между ръководството на Министерството на здравеопазването и представители на фармацевтични производители, фармацевтичния съюз, асоциацията за развитие на паралелна търговия с лекарства и др., предаде БТА.

В момента има недостиг на около десетина медикамента, посочи още Златанов, но добави, че предстои днес да се установи колко точно медикаменти липсват, дали липсват при търговците на едро, може ли да се осигурят чрез паралелен внос, може ли да бъдат адекватно заместени от налични в аптечната мрежа медикаменти. Ще се анализират причините, поради които търговците на едро задържат лекарствата в складовете си.

Предстоят проверки, а при установване на нарушения, ще има санкции. Създаденият Специализиран съвет за контрол над снабдяването с медикаменти ще заседава веднъж месечно ще заседава, а крайната цел е да се минимизира рискът от недостиг, да има предвидимост на пазара. На следваща среща ще се обсъди дали аптеките ще получават информация за наличностите в складовете на търговците на едро на лекарства, уточни той. 

Директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании Деян Денев, каза, че ще предложат всяка опаковка, отпускана по лекарско предписание, да бъде верифицирана и отписвана от системата за верификация на лекарствените продукти. По думите му в момента в България само около 40% от опаковките, отпускани по лекарско предписание, се отписват от системата. Ако се осигури напълно спазване на българското законодателство, опаковките, които са отписани от системата, никога повече няма да могат да бъдат изнасяни в други държави от Европейския съюз, допълни Денев. Останалите 60% се отпускат на пациент или нещо друго се случва с тях, без да бъдат верифицирани и отписани от системата, обясни той. По думите му такава информация има както за болничните аптеки, така и за самостоятелните.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама