ГЕРБ, БСП и ДПС прокараха хартиената бюлетина

17:43, 04 ное 22 / Политика 25 2406 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

С мнозинство от 125 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП парламентът направи първата стъпка към връщането на хартиените бюлетини в масова употреба. Пленарната зала одобри промени в Изборния кодекс, внесени от социалистите, с които се предвижда хартията отново да се използва наравно с машините при гласуване. Против гласуваха 100 депутати от ПП, „Възраждане“, ДБ, БСП и БВ.

В някои парламентарни групи имаше дисиденти - един депутат от БВ подкрепи коалицията за хартиената бюлетина, а един от БСП й се противопостави. От публикация на Владислав Панев от ДБ се разбра, че социалистът гласувал против е Явор Божанков. 

Благовидният предлог за законодателната промяна е да се осигури възможност на гражданите да избират дали да упражнят вота си чрез хартиените бюлетини или чрез устройствата. Ако бъде приета и на второ четене обаче, мярката заплашва да върне и всички проблеми, които съпровождаха изборите в миналото – като се започне от многото недействителни бюлетини и се стигне до безобразно поправените протоколи с изборни резултати, пише „Сега"

За и против 

Именно тези проблеми стояха в основата на съпротивата, която оказаха опонентите на хартията. Никола Минчев от ПП изтъкна, че с въвеждането на машините е спаднал рязко делът на недействителните бюлетини, намалял е контролираният вот, както и грешките при попълването на протоколите с изборните резултати. Той цитира изявления на депутати от БСП в близкото минало, от които се вижда, че социалистите не са виждали проблем в машинния вот. Това обаче беше преди катастрофалния изборен спад на БСП от миналата година насам.

Хартиената бюлетина е по-важна за депутатите от правилника

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС изтъкна, че трябва да се даде възможност да гласуват на българите, които се страхуват от устройствата. По думите му, големият брой на пенсионерите, които теглят пенсиите си от „Български пощи“, е доказателство, че хората, които не използват банкомат, не смеят да се доближат и до машините за гласуване. Георги Стамов от ПП му възрази, че причината хората да използват услугите на пощите е, че не могат да си позволят да плащат банковите такси.

Водачът на ДПС Мустафа Карадайъ призна, че съмненията в хартията са довели до въвеждането на машините. Но изтъкна, че партията му в миналото е настоявала за различен тип устройства – такива, които броят хартиени бюлетини, а не със сензорен екран, каквито ползваме сега. По думите му, така избраният модел създава недоверие и подозрения за машинации. А съпартиецът му Йордан Цонев направо заяви, че смесването на хартия и машини ще събере недостатъците и на двете системи, и затова ще поиска на второ четене да останат само бюлетините, докато държавата не въведе другия тип машини, които партията му иска. Не спомена нищо обаче за цената, която ще трябва да платят за това данъкоплатците.

От „Възраждане“ изтъкнаха, че многократно са се обявявали против хартията и поддържат същата позиция и сега. Националистите използваха случая, за да жегнат БСП, че социалистите до миналата година са подкрепяли машинния вот, но сега слабите им резултати ги карат да се обърнат към хартията. Това стана повод за дълъг спор между депутати от двете партии, който засягаше единствено враждата помежду им и нямаше нищо общо с начина на гласуване.

Нинова отрече БСП да участва в хартиена коалиция

Към противниците на бюлетините се присъедини и БВ. „За момента хартията не гарантира честен вот в нашата страна“, обяви депутатът от формацията Александър Николов.

Заредиха се странни аргументи. Александър Дунчев от ПП навърза хартиените бюлетини с търгове на дървесина, от които, както той твърди, държавата била ощетена. Росица Кирова от ГЕРБ-СДС заговори за това, че навремето младите четяли класиците на хартия, но днес „дигитално грамотните“ не го правят.

В крайна сметка, лагерите бяха очертани още в самото начало и тричасовият дебат не промени нищо. Гласувани бяха и два проекта за промени в Изборния кодекс на „Възраждане" и ДБ. Този на десницата, който въвежда допълнителни гаранции за сигурността на машинния вот, беше одобрен и също ще бъде разгледан на второ четене.

Неприятни реплики 

Дебатът започна по начин, който напомняше за най-неприятните сцени от миналия парламент. ДПС и ПП си размениха грубости, докато в пленарната зала се водеше спор дали да се прекрати заседанието. За това настояваха от формацията на Кирил Петков и Асен Василев. Зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев настоя работата да продължи. „Избрахме друг модел (с изцяло машинно гласуване - бел.ред.), който се оказа също порочен. И сега трябва да го променим. Ето дотам стигнахме. Обяснихме ви го сто пъти, но вие имате уста, а нямате уши, г-н Петков", нахвърли се Цонев върху съпредседателя на ПП.

Петков от мястото си направи някакъв жест, на който Цонев отвърна раздразнено и грубо: „Тук не ми сочете, защото цяла България видя какво имате там". От залата се чуха вълнения и смях, а бившият премиер скочи на трибуната и отговори в същия стил: „Вместо да се сочат различните органи на тялото, което вие направихте доста добре, аз бих посочил и на вас един от органите, искам да кажа, че ако ГЕРБ и ДПС основният приоритет за тях е да се гласува хартиената бюлетина, въпреки всичките проблеми на българския народ, не знам дали заслужавате да стоите в тази зала". В миналия парламент се разиграваха точно такива диалози, дори по-груби.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама