По лично нареждане на Боби Михайлов: Хвърчат глави на съдии

11:27, 04 ное 22 / Спорт 25 2559 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Петима арбитри отпадат от съдийските назначения в българския професионален футбол в следващите пет месеца - до 31-ви март 2023 г. Решението е взето „поради зачестилите случаи на недоволство на клубове от съдийски отсъждания“ и по лично нареждане на президента на БФС Борислав Михайлов.

Клубове започнаха бунт срещу шефа на футболните съдии

Съдийската комисия спира правата на трима елитни арбитри, както и на двама от ранглистата на Втора лига.

Изненадата е, че един от тях е международният рефер и номер 2 в ранглистата на България Ивайло Стоянов. Другите двама от Първа лига са Георги К. Димитров и Димо Димов от Сливен. По ирония на съдбата, Ивайло Стоянов научи за решението на стадион Аноета, където в четвъртък вечерта бе четвърти съдия на мача „Реал“ Сосиедад – „Манчестър Юнайтед“ в турнира Лига Европа, предаде БНР.

От съобщението става ясно, че през януари 2023 г. ранглистата на VAR арбитрите ще бъде допълнително редуцирана. Съдийската комисия към БФС призовава всички рефери да положат максимални усилия за качествено представяне, което да отговаря на огромните инвестиции в тяхното обучение и развитие, се посочва още в него.

Асоциацията на съдиите скочи на Михайлов и Кашай

Ден по-късно Асоциацията на съдиите излезе със становище, в което обяви, че решението не е взето на заседание на Съдийската комисия, а е едноличен акт или на председателя на Съдийската комисия Виктор Кашай, или на президента на БФС Борислав Михайлов. И в двата случая обаче това противоречи на правилата. В първия случай  това нарушава Правилника за организацията и дейността на Съдийската комисия при БФС, а във втория - на Конвенцията на УЕФА за футболното съдийство, защото представлява грубо вмешателство в работата на една независима институция, каквато трябва да бъде Съдийсктата комисия.

„Ако по този начин БФС се опитва да тушира свои проблеми с клубове от футболния ни елит, футболните съдии не бива и не могат да се използват за изкупителна жертва в поредния, срамен за футбола ни акт“, пишат от Асоциацията на съдиите.

Поредната проява на безсистемност в управлението на българския футбол

Ръководството на  „Ботев“(Пд) видя „поредната проява на безсистемност в управлението и непоследователност в действията на ръководството на българския футбол“ в решението на БФС. „Наказанията на няколко рефери без никакво обяснение не са в състояние да решат един сложен проблем в съдийската система, за който основна отговорност носят председателят на съдийската комисия и президентът на БФС“, пише ръководството на клуба, който поведе акцията срещу съдийската комисия и поиска оставката на нейния председател - Виктор Кашай.

От „Ботев“ (Пд) искат обяснения от президента на БФС и настояват за извънредна среща на Борислав Михайлов с представителите на всички клубове и комплексно решаване на проблемите.

„Само открит градивен диалог и съвместни действия на всички клубове могат да променят ситуацията, в която се намира българският футбол. Време е да направим следващите стъпки, за да променим настоящата ситуация“, пишат от клуба.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама