„Не сме длъжни да съобщаваме“: Властта потвърди за авария във ВЕЦ „Цанков камък“

17:13, 03 ное 22 25 2008 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Държавната ВЕЦ „Цанков камък“ е спряна заради авариен ремонт преди три седмици. Това потвърди зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков на брифинг за медиите.

Причината за аварията е откъсване на съоръжение, което предпазва генераторите и турбините от разрушаване при внезапна авария. Оказва се, че една от планките не е добре заварена. Веднага е започнал ремонт, който не е планов, обясни той. 

Повредата е възникнала преди около три седмици, но не е била съобщена, тъй като по никакъв начин не оказва влияние на енергийната система на страната, посочи Божков. Той отрече да е имало прикриване на информация - нещо, в което обвиниха министерството „Демократична България“, които по-рано днес изнесоха и информацията за аварията, пише Mediapool.

„Получихме информация, буквално отпреди час, че във ВЕЦ „Цанков камък“ в периода 13-15 октомври има настъпила сериозна авария, която е довела до преустановяване на работата ѝ, заяви на брифинг в парламента Йордан Иванов, член на парламентарната група на „Демократична България“. Той обясни, че водноелектрическата централа е средната от каскадата „Доспат-Въча“ и това, че не работи затруднява дейността и на ВЕЦ-овете „Тешел“ и „Девин“.

Иванов информира още, че също така се забавя рехабилитацията на каскадата „Белмекен-Момина клисура“. „Заедно с тази авария, която се крие от обществото, към момента в страната има неработещи държавни ВЕЦ с мощност един блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това е реален риск за енергийната сигурност на страната“, заяви депутатът. Той призова министъра на енергетиката да каже защо се крие тази авария повече от 20 дни, какви са щетите по „Цанков камък“ и кога ще бъде пусната централата в експлоатация.

Вместо министър Росен Христов това стори заместникът му Еленко Божков. Той определи информацията на ДБ като манипулативна, но потвърди, че има авария на ВЕЦ „Цанков камък“.

Според него обаче ведомството не било длъжно да обявява аварии в малки мощности. „Няма проблем. В четвъртък вечер 200 МВ изключване в ТЕЦ „Бобов дол“ е имало и не е съобщено, защото не влияе върху системата. Още по-малко влияят тези 85 МВ в „Цанков камък“, заяви Божков. „Когато авариите не влияят пряко на електроенергийната система и потреблението, не се съобщават, защото няма защо да бъдат съобщени. Те се компенсирани чрез вторично или третично регулиране“, обясни той.

По думите му ремонтът е започнал веднага и се очаква да приключи на 17 ноември.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама