Откриха паметник на Нелсън Мандела в София

15:00, 03 ное 22 / София 25 2451 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В София беше открит първият бюст-паметник на Нелсън Мандела - един от най-изявените противници срещу апартейда.

Винаги изглежда невъзможно. Докато не го направиш” е изписано върху монумента на първия чернокож президент в историята на Южна Африка. Той е поставен пред сградата на „Полиграфия офис център“ на ул. „Николай Ракитин“. Събитието отбеляза 30-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Южна Африка.

Нелсън Мандела е първият демократично избран президент на Южна Африка, който посвещава живота си на защитата на правата на човека. За активната си борба срещу режима на апартейд той прекара 27 години зад решетките. След освобождаването си Мандела води преговорите с правителството, довели до установяването на многорасова демокрация в страната през 1994 г. Като президент Мандела поставя акцент върху помирението на нацията и води политика на борба с бедността и неравенството в страната.

Мандела е носител на повече от 250 награди, включително на Нобелова награда за мир през 1993 година и е почетен с български орден „Стара планина” през 2008 г.

„С делото и живота си Нелсън Мандела се е превърнал в символ на борбата за правата на човека, за борбата за свобода. С откриването на този паметник не само ние можем да помним мисията и делото му, но и ще остане за следващите поколения“, посочи зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова, цитирана от Нова телевизия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама