АЕЦ „Запорожие“ е изключена отново

09:58, 03 ное 22 25 2144 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Запорожката атомна централа е била изключена от електрическата мрежа, след като руски обстрел е повредил и последните високоволтови линии и я е оставил да разчита единствено на дизелови генератори. Това съобщи украинската ядрена компания „Енергоатом“, цитирана от Ройтерс.

АЕЦ-ът има запаси от гориво за генераторите за 15 дни, посочват от„Енергоатом“ и допълват, че 5 и 6 реактор на централата са били превключени на студен режим.

Руските сили са предотвратили опит за терористична атака в Запорожката атомна централа, заяви Николай Патрушев, секретар на руския Съвет за сигурност. Централата, която е в руски ръце, се управлява от украински работници, пише Mediapool.

Съобщава се също за руски удари в Кривий Рог, в Централна Украйна, както и в Суми и Харков на североизток. Тежки боеве се водят в източните райони на Луганск и Донецк. „Врагът се опитва да задържи временно завзетите територии, съсредоточавайки усилията си върху сдържането на действията на Силите за отбрана в определени райони“, каза Генералният щаб на Украйна в четвъртък.

Русия обяви, че насочва ударите си към инфраструктурата на Украйна, за да отслаби украинската армия и да премахне заплахите за себе си. В резултат на това украинските цивилни понасят прекъсвания на тока и водоснабдяването през последните седмици.

Русия отрича мишената да са цивилни, въпреки че конфликтът погуби хиляди, разсели милиони и остави някои украински градове в руини, отбеляза Ройтерс.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама