Шофьор блъсна и уби 12-годишно дете в Лясковец

16:05, 03 ное 22 25 2123 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

12-годишно дете загина снощи, след като беше блъснато от лек автомобил в централната част на град Лясковец. То е карало велосипеда си по пътното платно, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Инцидентът е станал около 18:30 часа на оживено, но неосветено място. Изпратено е до магазина от майка си. 

Автомобилът, причинил инцидента е шофиран от 31-годишния Петър Димитров от Горна Оряховица, който е инструктор по фитнес и учител по физкултура. Той е с шофьорска книжка от два месеца, съобщават пред БНР източници от разследването. 

Окръжната прокуратура във Велико Търново образува досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост при нарушение на правилата за движение за тежката катастрофа. 

Тази вечер от 18.30 часа жителите на града организират протестно шествие и бдение от мястото на катастрофата до Общината и настояват кметът на града да вземе мерки за повишаване на пътната безопасност.

Наблюдаващият прокурор Даниела Харитонова обясни: „Пробите за алкохол и наркотици на водача са отрицателни. Назначени са съответните автотехническа и съдебно-медицинска експертизи, които ще установят причините за настъпване на пътно-транспортното произшествие".

1000 гаранция за шофьора 

1000 лв. гаранция за мъжа, който блъсна и уби дете в Лясковец. Той е задържан за 24 часа, стана ясно след брифинг на Окръжната прокуратура във Велико Търново.

Наблюдаващият прокурор Даниела Харитонова уточни, че след изтичането на тази мярка предстои на 31-годишния водач да бъде повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. „Размерът на гаранцията е съобразен с факта, че пробите за алкохол и наркотици на шофьора са отрицателни, както и с това, че той няма криминално минало", заяви Даниела Харитонова.

Инцидентът стана в центъра на Лясковец в район без улично осветление до пешеходна пътека. От три години има решение на Общинския съвет, което кметът Ивелина Гецова не изпълнява, заяви общинският съветник Тодор Тодоров. „За подмяна на уличното осветление с по-ефективно, за осветяване на пешеходните пътеки и за изграждане на повдигнати пешеходни пътеки. Нищо не беше изпълнено“. 

Свидетел на инцидента на катастрофата разказва, че с кола е преминавал кръстовището и се е чул силен удар и набиване на спирачки. Емилия Жилиева обясни пред bTV, че е спирала колите след трагедията. 

„Не мога да кажа колко часът е било, защото се прибирахме със съпруга ми от Горна Оряховица. Почти отминахме кръстовището и на следващата отсечка чухме силен удар и набиване на спирачки. Видяхме детето, че е на тротоара с колелото. Аз хукнах от колата без телефон, без нищо и започнах да спирам движението. Участъкът е тъмен, а по това време е час пик“, казва Емилия.

Прави впечатление, че катастрофата е станала след пешеходна пътека. Преди удара спирачен път няма, той е отчетен едва след сблъсъка на автомобила с велосипеда.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама